Strony

piątek, 2 września 2011

BATONIKI FIT Z OTRĘBÓW PSZENNYCH


"Batoniki te polecam osobą, które lubią otręby mają specyficzny smak i nie wszystkim przypadną do gustu :). Nie są zbyt słodkie dlatego kolejnym razem dodam więcej miodu. Idealne na przekąskę oraz dla osób dbających o linię :P.
Przepis z moimi zmianami pochodzi ze strony DDTVN. W oryginalnym przepisie batoniki są zrobione z otrębów owsianych (ja miałam akurat w domu pszenne) :D."

Składniki na ok. 16 batoników:
  • 150 g otrąb pszennych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich (pokrojonych)
  • 70 g masła
  • 1 (niepełna) szklanka suszonych śliwek pokrojonych w kostkę (można dodać inne suszone owoce np. morele)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki płynnego miodu (następnym razem dam 5 łyżek)

Przygotowanie:

Masło rozpuścić z miodem w małym garnku. Następnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Przelać do formy (ok. 20x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez około 20-25 min. Pokroić na podłużne batoniki.

8 komentarzy:

  1. jeszcze nigdy nie próbowałam robić domowych batoników... ale chyba w koncu muszę się za to zabrać bo prezentują się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sernik z brzoskwiniami, to jeden z moich ulubionych:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłabym, ale boję się, że zjadłabym od razu kilka batoników, co chyba nie byłoby już takie fit :)
    przepis zapisuję, bo na pewno warto wypróbować - przy okazji potrenuję silną wolę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. myślę, że pożarłabym od razu całość i "fit" to to by już nie było ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, może i byłyby fit w moim przypadku, gdybym umiała poprzestać na jednym ;)
    a znając moją pasję jedzenia to umiaru bym się tam nie dopatrywała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo zdrowa przekąska, z chęcią bym skosztowała jednego batonika.

    OdpowiedzUsuń
  7. porywam!
    będą idealne na drugie śniadanie ;]


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Już tyle razy się do nich przystawiałam, muszę wreszcie je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń