Strony

sobota, 24 września 2011

CIASTO Z JABŁKAMI I PIANKĄ BUDYNIOWĄ


"Ciasto niezbyt skomplikowane, pochodzi z notatek mojej mamy dlatego też, bardzo się ucieszyła kiedy powiedziałam jej, że zrobiłam tradycyjne, "niewymyślne" ciasto z jabłkami. Wtedy powiedziała "takie ciasta są najlepsze i zawsze się udają :)". 
Przyznam, że miała rację :). Delikatna pianka budyniowa, jabłka z cynamonem i maślane ciasto ucierane.... tego trzeba spróbować :)"

Składniki na ciasto:
  • 125g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
Pianka budyniowa:
  • 4 białka
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 1/2 szklanki cukru
Dodatkowo:
  • 5 dużych jabłek
  • 2-3 łyżki cynamonu

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlać śmietanę, całość zmiksować (masa będzie dość gęsta)
Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach (25cm x 25cm). Następnie rozłożyć starte i obrane jabłka, posypać cukrem i cynamonem. Włożyć do piekarnika na 15-20 min 180 stopni.
Pianka budyniowa: Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Wsypać budyń i delikatnie wymieszać.
Następnie na podpieczone ciasto wylać piankę. Całość piec w 180 stopniach 20-25 min.

16 komentarzy:

  1. o, no proszę, takiej budyniowej pianki jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomyślałam sobie dzisiaj, patrząc na jabłka i gruszki, że zrobiłabym ciasto. I zaczęłam kombinować: najlepiej ucierane, z gruszkami, a na wierzchu pianka. Zastanawiałam się właśnie, jak dobrać proporcję, wchodzę na durszlak- i jest! Co za wyczucie! ;) Bardzo dziękuję!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. super ciacho!! dzisiaj zabieram się za pieczenie pierwszej szarlotki i tam w przepisie też pianka budyniowa, tylko że później uciera się na nią jeszcze ciasto. myślisz, że opadnie pod jego ciężarem?

    OdpowiedzUsuń
  4. Po upieczeniu tego ciasta miałam wyższą piankę, ale po wyjęciu z piekarnika trochę opadła :). Więc wydaje mi się, że pod ciężarem ciasta może opaść. Chyba, że upiec osobno ciasto ucierane i potem nałożyć na piankę.... A może nie opadnie zbytnio :):) :P

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuję za odpowiedź. właśnie też mi się wydaje, że może opaść.... ale trudno, zrobię ją pełna nadziei, że nie opadnie zbyt drastycznie :) a jeśli opadnie... i tak się zje :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie też robi się takie ciasta z piankami:) świetne połączenie, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawi mnie ta pianka. Z masą budyniową już robiłam, ale beza z budyniem? Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kaś: To super, że nie opadła, czekamy na przepis na Twoim blogu na to ciacho co upiekłaś :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam. Jest przepyszne!
    I wrzuciłam do mojego Garkotłuka:
    http://garymoniki.blogspot.com/2011/09/ciasto-jabkowe-z-puszysta-pianka.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Ata: Cieszymy się, że ciasto smakowało:) Pzdr :*

    OdpowiedzUsuń
  11. ach, jak ta bezowa pianka jest kuszaca... pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń
  12. czyli.. podpiekamy ciasto, nakładamy piankę i pieczemy jeszcze 20-25min?
    /wiem że głupie pytanie, ale na prawde mam z tym problem'd/

    OdpowiedzUsuń
  13. Dokładnie tak. Podpiekamy, a potem pieczemy jeszcze kolejne 20-25 minut. Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń