"Nie pamiętam już kiedy ostatni raz robiliśmy w domu karpatkę.
Mama poprosiła mnie, aby upiekła ciasto dla gospodyni, dzięki której mamy świeżutkie zdrowe mleko i prawdziwy "swojski" twaróg.
Nigdy jeszcze nie piekłam karpatki, przyznam, że wyszła pięknie! Karpatkę bardzo łatwo się kroi, a krem jest po prostu P-Y-S-Z-N-Y ! :) Polecam."
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1/2 l mleka
- 1 cukier waniliowy - 16g
- 1/2 szklanki cukru pudru (jeśli lubicie słodkie ciasta cukru można dodać więcej)
- 125g mąki krupczatki
- 125g masła
Wykonanie:
Wodę z margaryną zagotować, dodać mąkę z proszkiem i gotować mieszając ok.5 min. Po ostudzeniu masy wbijać po jednym jajku i ucierać. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką wyłożyć połowę ciasta (moja forma była kwadratowa 24cm x 24cm). Piec w 200 stopniach 30-35min.
Krem: Połowę mleka zagotować, w drugiej połowie rozpuścić jajka, żółtka, cukier i mąkę. Wlać do gotującego się mleka. Chwilę gotować (cały czas mieszając), aż powstanie gęsty budyń. Całość wystudzić.
Następnie schłodzony budyń utrzeć mikserem z masłem (jeśli wolicie masę bardziej maślaną, należy dodać więcej masła do masy).
Gotowym kremem przełożyć ciasto. Schłodzić w lodówce.
lubię te karpatkowe falibie :-)))r
OdpowiedzUsuńale fajnie nadmuchana:)
OdpowiedzUsuńOjej, jak ja dawno nie jadłam karpatki, juz nie wspomnę o tym, że robiłam ją wieki temu...A to takie pyszne ciacho. Delikatne...Twoja karpatka jest niebiańska:-) Mogę skubnąć kawałeczek? Wiem, że to dla pewnej Pani... :-)
OdpowiedzUsuńGosia: Zrobię kolejną karpatkę i wtedy zaproszę Cię na kawałeczek :) :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam karpatkę, szczególnie za krem :)
OdpowiedzUsuńA zamiast krupczatki moge dodac mąkę pszenna i ziemniaczaną w stosunku 2:1?
OdpowiedzUsuńmyślę, że można dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną... :)
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM ciasto parzone :) Zrobię na WIELKANOC :)
OdpowiedzUsuń