"Kiedyś częściej mama robiła wafle przekładane różnymi masami. Robi się je bardzo szybko, a co najważniejsze są pyszne! Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, wafle przekładane masą czekoladowo-bakaliową są idealne dla Was :)
Dosłownie kilka minut temu pokroiłam wafle na talerzyk i zostały tylko 2... :). Mój tata jest wielbicielem takich słodkości więc nie trzeba było go namawiać do spróbowania :):) Przepis pochodzi ze zbiorów mojej mamy. Polecam :)"
Justin
Składniki na masę:
- 250 g masła
- 500 g mleka w proszku
- 1/2 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru lub cukru pudru
- 6 łyżek kakao
- ok. 450 g herbatników
- garść orzechów i rodzynek
Wykonanie:
Do rondelka wlać wodę i wrzuci masło, podgrzać aż masło się roztopi. Dodać cukier i kakao. Wymieszać całość. Odstawić masę do wystygnięcia. Herbatniki wrzucić do malaksera i zmielić na drobno (lub za pomocą tłuczka). Miksujemy herbatniki, masę kakaową i mleko w proszku. Na koniec dodać bakalie i wymieszać łyżką. Masę podzielić na 2 części. Każdą część masy rozsmarować na andrucie (jest dość gęsta) , przykryć drugim. Gotowe andruty najlepiej przyłożyć czymś ciężkim. Odstawić do zastygnięcia. Wafle kroimy na romby lub trójkąty.
Super wyglądają te Twoje wafle. Bardzo lubię takie słodkości. Dawno nie robiłam wafli. Jeśli się skuszę, dzieci i mąż będą zachwyceni:-) Ja zresztą też mam ochotę i chyba pójdę za chwilkę do sklepu po wafle. Oby były na sklepowej półce;-)
OdpowiedzUsuńz checia sie poczestuje takim wafelkiem:) co za smakolyki:)
OdpowiedzUsuńw ogóle się nie dziwię, że tak szybko zniknęły :)
OdpowiedzUsuńMoja mama kiedyś też często robiła wafle z różnymi masami, dawno tego nie jadałam i chętnie skosztuję.
OdpowiedzUsuńtaka gruba warstwa masy! cudnie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam przekładane wafle:) Takich jeszcze nie próbowałam ale wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuń