Strony

poniedziałek, 17 października 2011

CIASTO NESQUIK


"Ciasto to pozytywnie mnie zaskoczyło :). Jest bardzo delikatne, blaty ciasta są cieniutkie co powoduje, że bardzo dobrze się go kroi. Nie za słodkie, kakaowe, po prostu musicie go spróbować ! :)"

Składniki na 4 kruche blaty :
  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao Nesquik
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g masła
  • 2 jajka
  • 50g cukru pudru (ja cukier pominęłam)
Biały biszkopt:
  • 4 białka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
Krem:
  • 4 żółtka
  • 4 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
  • 4 łyżki kakao Nesquik
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru (jeśli lubicie słodkie masy, możecie dodać więcej cukru)
Polewa z białej czekolady:
  • 200g białej czekolady
  • 50g dobrej jakości masła

Wykonanie:

Blaty ciasta kruchego: Utrzeć masło z cukrem, dodając stopniowo całe jajka. Dodać pozostałe składniki, całość dobrze wyrobić (lub zmiksować). Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie wyjąć, ciasto i podzielić na 4 równe części. Każdą część ciasta rozwałkować bardzo cieniutko, dlatego trzeba podsypywać co jakiś czas sporą ilością mąki. Rozwałkowane ciasto ostrożnie przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wym. 30cm x 35 cm). Piec w 180 stopniach 10-15 minut. Należy upiec 4 takie blaty.

Biały biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej. Całość delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni 15 min. 

Krem Nesquik: 3 szklanki mleka zagotować, w pozostałej szklance mleka rozpuść budyń, kakao, mąkę i żółtka. Wlać do gotującego się mleka, natychmiast obniżyć moc palnika i mieszać intensywnie do zagotowania. Pogotować chwilę - do zgęstnienia. Gotowy budyń odstawić do wystygnięcia.
Następnie utrzeć masło z cukrem pudrem i stopniowo dodawać schłodzony budyń. (Jeśli uważacie, ze masa jest zbyt mało słodka możecie dodać więcej cukru). Gdyby masa była zbyt rzadka można dodać żelatynę (3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody)

Składanie ciasta: 
ciasto - masa - ciasto - masa - biszkopt biały - masa - ciasto - masa - ciasto - krem - polewa


Polewa: Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, całość wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Chłodną polewą polać górę ciasta.

Źródło: Ciasto Nesquik

17 komentarzy:

  1. Ja bym chętnie spróbowała jeśli mnie poczęstujecie :-) na Waszym blogu powinna być funkcja: "prześlij kawałek" :D pomyślcie o tym! :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Też jestem za opcją "prześlij kawałek"! Ciacho bardzo mi się podoba!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba to ciasto, przepis zapisałam i napewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mi też się podoba :) ale musiałam się sporo napatrzyć, żeby dostrzec połączenie kruchych placków ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na takie ciacho piszę się bez wahania!

    OdpowiedzUsuń
  6. chcialabym pojesc sobie takiego ciacha i zapewne na jednym kawalku by sie nie skonczylo:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis bardzo mi się podoba.
    Już sobie kopiuje i na pewno wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  8. piękne i z pewnością przepyszne ciasto. warstwy jak spod linijki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wszystkim dzieciom zasmakuje ze względu na nazwę, pięknie wyszło

    OdpowiedzUsuń
  10. O jej, to ciasto powinno napisać podręcznik '' z gracji i elegancji'';-). Wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja już zrobiłam ciacho :o)
    Nie smakowaliśmy jeszcze,bo dopiero co skończyłam. Polewę jutro zrobię. Pozdrawiam ...

    OdpowiedzUsuń
  12. oj, mniam, nesquikowe ciasto brzmi nieźle. No szkoda że do porannej kawy nie mam takiego

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale pyszne musi być to ciacho..

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto przepyszne - znam ten przepis - normalnie pysznościiiiiiii :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam to ciasto i powiem krótko- jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń