"Ciasto to pozytywnie mnie zaskoczyło :). Jest bardzo delikatne, blaty ciasta są cieniutkie co powoduje, że bardzo dobrze się go kroi. Nie za słodkie, kakaowe, po prostu musicie go spróbować ! :)"
Składniki na 4 kruche blaty :
- 300g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao Nesquik
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g masła
- 2 jajka
- 50g cukru pudru (ja cukier pominęłam)
Biały biszkopt:
- 4 białka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
Krem:
- 4 żółtka
- 4 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
- 4 łyżki kakao Nesquik
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g masła
- 4 łyżki cukru pudru (jeśli lubicie słodkie masy, możecie dodać więcej cukru)
Polewa z białej czekolady:
- 200g białej czekolady
- 50g dobrej jakości masła
Wykonanie:
Blaty ciasta kruchego: Utrzeć masło z cukrem, dodając stopniowo całe jajka. Dodać pozostałe składniki, całość dobrze wyrobić (lub zmiksować). Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie wyjąć, ciasto i podzielić na 4 równe części. Każdą część ciasta rozwałkować bardzo cieniutko, dlatego trzeba podsypywać co jakiś czas sporą ilością mąki. Rozwałkowane ciasto ostrożnie przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wym. 30cm x 35 cm). Piec w 180 stopniach 10-15 minut. Należy upiec 4 takie blaty.
Biały biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej. Całość delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni 15 min.
Krem Nesquik: 3 szklanki mleka zagotować, w pozostałej szklance mleka rozpuść budyń, kakao, mąkę i żółtka. Wlać do gotującego się mleka, natychmiast obniżyć moc palnika i mieszać intensywnie do zagotowania. Pogotować chwilę - do zgęstnienia. Gotowy budyń odstawić do wystygnięcia.
Następnie utrzeć masło z cukrem pudrem i stopniowo dodawać schłodzony budyń. (Jeśli uważacie, ze masa jest zbyt mało słodka możecie dodać więcej cukru). Gdyby masa była zbyt rzadka można dodać żelatynę (3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody)
Składanie ciasta:
ciasto - masa - ciasto - masa - biszkopt biały - masa - ciasto - masa - ciasto - krem - polewa
Polewa: Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, całość wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Chłodną polewą polać górę ciasta.
Źródło: Ciasto Nesquik
Ja bym chętnie spróbowała jeśli mnie poczęstujecie :-) na Waszym blogu powinna być funkcja: "prześlij kawałek" :D pomyślcie o tym! :)))
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł... :) Pomyślimy :P
OdpowiedzUsuńTeż jestem za opcją "prześlij kawałek"! Ciacho bardzo mi się podoba!!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba to ciasto, przepis zapisałam i napewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńmi też się podoba :) ale musiałam się sporo napatrzyć, żeby dostrzec połączenie kruchych placków ;)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńNa takie ciacho piszę się bez wahania!
OdpowiedzUsuńchcialabym pojesc sobie takiego ciacha i zapewne na jednym kawalku by sie nie skonczylo:)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńJuż sobie kopiuje i na pewno wypróbuje:)
piękne i z pewnością przepyszne ciasto. warstwy jak spod linijki :)
OdpowiedzUsuńwszystkim dzieciom zasmakuje ze względu na nazwę, pięknie wyszło
OdpowiedzUsuńO jej, to ciasto powinno napisać podręcznik '' z gracji i elegancji'';-). Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńA ja już zrobiłam ciacho :o)
OdpowiedzUsuńNie smakowaliśmy jeszcze,bo dopiero co skończyłam. Polewę jutro zrobię. Pozdrawiam ...
oj, mniam, nesquikowe ciasto brzmi nieźle. No szkoda że do porannej kawy nie mam takiego
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Ale pyszne musi być to ciacho..
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne - znam ten przepis - normalnie pysznościiiiiiii :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto i powiem krótko- jest pyszne!
OdpowiedzUsuń