"Paszteciki te gościły na naszym stole w Sylwestra :). Oczywiście mama zrobiła farsz z kapustą kiszoną oraz farsz mięsny. Więc pasztecików była ogromna ilość...... :) A ciasto trzeba było zrobić od razu z dwóch porcji! :D
Dlatego dzień Sylwestrowy spędziłam na formowaniu i pieczeniu pasztecików :). Przyznam, że było warto dla tak pysznych, delikatnych, kruchych pasztecików.
Te paszteciki to świetna przekąska na gorąco i na zimno, najlepiej smakują z barszczem.
Świetnie przechowują się w lodówce i w zamrażarce (oczywiście musiałyśmy zamrozić sporą ilość :)), po wyjęciu/rozmrożeniu wystarczy skropić wodą i odgrzać w piecyku - nie tracą na walorach smakowych:))
Świetnie przechowują się w lodówce i w zamrażarce (oczywiście musiałyśmy zamrozić sporą ilość :)), po wyjęciu/rozmrożeniu wystarczy skropić wodą i odgrzać w piecyku - nie tracą na walorach smakowych:))
Paszteciki to świetna alternatywa, jeśli przychodzą do Was niespodziewanie goście. Wystarczy tylko je odgrzać i już po problemie co mamy podać gościom :D. "
Składniki na ciasto (ok. 50 pasztecików):
- 500g mąki pszennej
- 1/2 kostki drożdży
- 1 opakowanie kefiru lub jogurtu naturalnego (ok. 150ml)
- sól płaska łyżeczka
- 200g margaryny
Farsz:
- 200g kapusty kiszonej
- 600g pieczarek
- 1-2 cebule
My zrobiłyśmy również farsz mięsny z naszego poprzedniego przepisu.
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
Wykonanie:
Farsz: Zetrzeć pieczarki na tarce dodać do rondla (z łyżką oliwy) + pokrojona w kostkę cebula. Dusić do odparowania wody, dodać przyprawy (sól, pieprz, zioła) według własnego uznania. Dodajemy kapustę pokrojoną drobno i gotujemy osobno w garnku, następnie odlewamy wodę i dodajemy do uduszonych pieczarek.
Ciasto: Do miski z mąką z solą dodajemy margarynę pokrojoną na kawałki. W szklance rozrabiamy kefir/jogurt z drożdżami dodajemy łyżeczkę cukru - nie czekamy aż drożdże urosną.
Mieszamy i wyrabiamy wszystko do konsystencji ciasta dość miękkiego (musi się dać wałkować) w razie potrzeby dodaje trochę kefiru lub mąki.
Nie trzeba ciasta odstawiać do wyrośnięcia od razu formujemy i pieczemy paszteciki!!! My zrobiłyśmy paszteciki w kształcie pierogów :). Można je również inaczej formować. Gotowe paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190st ok.15-20 minut (w zależności od wielkości pasztecików) do zarumienienia.
Ciasto: Do miski z mąką z solą dodajemy margarynę pokrojoną na kawałki. W szklance rozrabiamy kefir/jogurt z drożdżami dodajemy łyżeczkę cukru - nie czekamy aż drożdże urosną.
Mieszamy i wyrabiamy wszystko do konsystencji ciasta dość miękkiego (musi się dać wałkować) w razie potrzeby dodaje trochę kefiru lub mąki.
Nie trzeba ciasta odstawiać do wyrośnięcia od razu formujemy i pieczemy paszteciki!!! My zrobiłyśmy paszteciki w kształcie pierogów :). Można je również inaczej formować. Gotowe paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190st ok.15-20 minut (w zależności od wielkości pasztecików) do zarumienienia.
Źródło: Paszteciki
Mógłbym się takimi zajadać przez cały dzień :)
OdpowiedzUsuńuroczo wyglądają :)
OdpowiedzUsuńpojadlabym sobie tych pasztecikow, a do tego barszczyk i jest pycha:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają
OdpowiedzUsuńPodobne do moich kapuśniaczków :D Bardzo lubię takie dodatki do barszczu czerwonego, smak mają niesamowity i od zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama piekła, smażyła i gotowała paszteciki, uszka i pierożki chyba od zawsze :D
OdpowiedzUsuńpalce lizać właśnie skończyłam je piec, prosty przepis mniam :)
OdpowiedzUsuńnarzeczony od miesiaca prosi mnie zebym znowu zrobila paszteciki doskonaly przepis.
OdpowiedzUsuńzrobiłam i gorąco polecam! rozeszły się w mgnieniu oka! bardzo dziękuję za przepis, naprawdę rewelacja ;)
OdpowiedzUsuńczy można użyć masła zamiast margaryny? a może pół na pół? :> czy jednak smaczniejsze beda na margarynie?
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Lepsze będzie z pewnością masło :)
OdpowiedzUsuń