"W końcu udało mi się zadowolić wszystkich domowników :). W naszej rodzinie wolimy bardziej takiego typu ciasta jak z masą. Bardzo lubię połączenie wiśni i mocno czekoladowego spodu.
Ciasto to przypomina mi ciepłe słoneczne dni latem, a za oknem niestety mróz i śnieg.... "
Składniki na ciasto:
- 10 dag mąki
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 15 dag masła
- 15 dag cukru pudru
- 4 jajka
- 2 łyżki ciemnego kakao
- łyżeczka sody
Nadzienie:
- ok. 35 dag wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
- 2 galaretki wiśniowe (każda na 1/2 l wody)
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić w trzech szklankach bardzo gorącej wody, odstawić, by przestygły. Do rondelka włożyć masło i połamaną czekoladę, podgrzewać, mieszając, aż składniki się stopią i połączą. Żółtka utrzeć z połową cukru i, nie przerywając ucierania, powoli wlać wystudzone masło z czekoladą, potem dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Na koniec wmieszać w ciasto sztywną pianę ubitą z białek z dodatkiem reszty cukru. Gładkie ciasto przełożyć do powleczonej teflonem tortownicy o średnicy 23 cm. Piec ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Upieczone (sprawdzić patyczkiem!) i dobrze wystudzone ciasto pokryć warstwą owoców, zalać gęstniejącą galaretką i na kilka godzin wstawić do lodówki.
Źródło: Ciasto Czekoladowe
pysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńZamarzyła mi się czekoladowa rozpusta! Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńwiśnie i czekolada pasują do siebie cudnie.
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie wiśni i czekolady. Dla mnie bomba i to nawet nie kaloryczna :P
OdpowiedzUsuńProste i pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo eleganckie ciasto, galaretka wiśniowa z czekoladą świetne połączenie, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńpolaczenie czekolady i wisni jest takie pyszne:)
OdpowiedzUsuńmmm muszę zrobić, mam mrożone jagody, z nimi zrobię :)
OdpowiedzUsuńOooo... ja lubię takie! Pozdrawiam zimowo i śnieżnie :)
OdpowiedzUsuń