Strony

poniedziałek, 6 lutego 2012

CIASTO CZEKOLADOWE Z GALARETKĄ I WIŚNIAMI


"W końcu udało mi się zadowolić wszystkich domowników :). W naszej rodzinie wolimy bardziej takiego typu ciasta jak z masą. Bardzo lubię połączenie wiśni i mocno czekoladowego spodu. 
Ciasto to przypomina mi ciepłe słoneczne dni latem, a za oknem niestety mróz i śnieg.... "

Składniki na ciasto:
  • 10 dag mąki
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • łyżeczka sody

Nadzienie:
  • ok. 35 dag wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
  • 2 galaretki wiśniowe (każda na 1/2 l wody)

Wykonanie:

Galaretki rozpuścić w trzech szklankach bardzo gorącej wody, odstawić, by przestygły. Do rondelka włożyć masło i połamaną czekoladę, podgrzewać, mieszając, aż składniki się stopią i połączą. Żółtka utrzeć z połową cukru i, nie przerywając ucierania, powoli wlać wystudzone masło z czekoladą, potem dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Na koniec wmieszać w ciasto sztywną pianę ubitą z białek z dodatkiem reszty cukru. Gładkie ciasto przełożyć do powleczonej teflonem tortownicy o średnicy 23 cm. Piec ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Upieczone (sprawdzić patyczkiem!) i dobrze wystudzone ciasto pokryć warstwą owoców, zalać gęstniejącą galaretką i na kilka godzin wstawić do lodówki.

9 komentarzy:

  1. Zamarzyła mi się czekoladowa rozpusta! Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. wiśnie i czekolada pasują do siebie cudnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne połączenie wiśni i czekolady. Dla mnie bomba i to nawet nie kaloryczna :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo eleganckie ciasto, galaretka wiśniowa z czekoladą świetne połączenie, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. polaczenie czekolady i wisni jest takie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm muszę zrobić, mam mrożone jagody, z nimi zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oooo... ja lubię takie! Pozdrawiam zimowo i śnieżnie :)

    OdpowiedzUsuń