Strony

środa, 21 marca 2012

LEKKA TARTA Z KURCZAKIEM I MOZZARELLĄ


"W końcu mamy pierwszy dzień wiosny (już myślałam że ten dzień nigdy nie nastąpi :D), więc dziś bardziej kolorowo. Wytrawna tarta, która jak dla mnie jest nawet lepsza od pizzy :)
Dzisiejsza wersja jest lekka, zdrowa i oczywiście pyszna. W sam raz na wiosenny obiadek :). Polecam!"

Na spód:
  • 70 g mąki pszennej
  • 15 g otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 żółtko
  • 40 g jogurtu naturalnego
  • 15 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na wypełnienie:
  • 150 g piersi z kurczaka
  • 1 kula mozzarelli (120g)
  • 70 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajo + białko z jaja zużytego do spodu
  • 1 łyżka oregano
  • 1/2 brokuły 
  • 1/2 papryki 
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chili 
 
Wykonanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, otręby i łączymy z resztą składników zagniatając jednolite ciasto, które powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni (można użyć podstawowego programu maszyny do pieczenia chleba, która zagniecie za nas ciasto lub pomóc sobie mikserem).
Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki, okrągły placek, układamy go w formie (22cm) i robimy kilka dziurek widelcem, żeby powietrze nie tworzyło bąbli.
Zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach, następnie studzimy (można wyjąć z formy na ten czas)
Pokrojonego w kostkę kurczaka podsmażamy na suchej patelni wcześniej doprawiając go solą i chili, a gdy będzie już gotowy wsypujemy kawałeczki na ostudzony spód tarty. Paprykę kroimy w kosteczkę. Brokuł obgotowujemy w osolonej wodzie lub na parze.
Mozzarellę utrzeć na największych oczkach tarki lub bardzo drobno poszatkować i w misce połączyć z resztą jogurtu, jajkiem oraz oregano (około 1 łyżeczki).
Całością zalać kurczaka, brokuł, paprykę i rozprowadzić równo łyżką.Po wierzchu można posypać całość solą ziołową i/lub innymi ziołami. Piec w 180 stopniach ok 35 minut.
   
Źródło: Tarta

16 komentarzy:

  1. Rzeczywiście wygląda wiosennie i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietna i wiosenna - idealna na taki dzien jak dzis!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda prze-apetycznie!!
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie :) uwielbiam tarty

    OdpowiedzUsuń
  6. zdrowo i wiosennie.
    tak, to już czas!

    OdpowiedzUsuń
  7. Boskie :) muszę to zrobić :) uwielbiam tarty

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe! Robiłam już 3 razy, chociaż przyznaję, że z każdym następnym razem coś dodawałam;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy: My również robimy ją często, dodatki można zmieniać a tarta nadal będzie przepyszna :). Cieszymy się, że smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. witam,
    czy jogurt naturalny można zastąpić greckim? I co z proporcjami?:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy: Oczywiście można jogurt naturalny zastąpić greckim :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyśmienita!!! I prosta w zrobieniu!!! Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń