"W końcu mamy pierwszy dzień wiosny (już myślałam że ten dzień nigdy nie nastąpi :D), więc dziś bardziej kolorowo. Wytrawna tarta, która jak dla mnie jest nawet lepsza od pizzy :)
Dzisiejsza wersja jest lekka, zdrowa i oczywiście pyszna. W sam raz na wiosenny obiadek :). Polecam!"
Na spód:
- 70 g mąki pszennej
- 15 g otrębów pszennych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 żółtko
- 40 g jogurtu naturalnego
- 15 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na wypełnienie:
- 150 g piersi z kurczaka
- 1 kula mozzarelli (120g)
- 70 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajo + białko z jaja zużytego do spodu
- 1 łyżka oregano
- 1/2 brokuły
- 1/2 papryki
- 1 łyżeczka sproszkowanego chili
Wykonanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, otręby i łączymy z resztą składników zagniatając jednolite ciasto, które powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni (można użyć podstawowego programu maszyny do pieczenia chleba, która zagniecie za nas ciasto lub pomóc sobie mikserem).
Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki, okrągły placek, układamy go w formie (22cm) i robimy kilka dziurek widelcem, żeby powietrze nie tworzyło bąbli.
Zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach, następnie studzimy (można wyjąć z formy na ten czas)
Pokrojonego w kostkę kurczaka podsmażamy na suchej patelni wcześniej doprawiając go solą i chili, a gdy będzie już gotowy wsypujemy kawałeczki na ostudzony spód tarty. Paprykę kroimy w kosteczkę. Brokuł obgotowujemy w osolonej wodzie lub na parze.
Mozzarellę utrzeć na największych oczkach tarki lub bardzo drobno poszatkować i w misce połączyć z resztą jogurtu, jajkiem oraz oregano (około 1 łyżeczki).
Całością zalać kurczaka, brokuł, paprykę i rozprowadzić równo łyżką.Po wierzchu można posypać całość solą ziołową i/lub innymi ziołami. Piec w 180 stopniach ok 35 minut.
Źródło: Tarta
Rzeczywiście wygląda wiosennie i kolorowo :)
OdpowiedzUsuńSwietna i wiosenna - idealna na taki dzien jak dzis!
OdpowiedzUsuńwygląda prze-apetycznie!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
szana-banana
www.gastronomygo.blogspot.com
jaka wiosenna:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńnic tylko siadać i zajadać :)
OdpowiedzUsuńCiesze sie, że wpadła Ci w oko :))
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) uwielbiam tarty
OdpowiedzUsuńzdrowo i wiosennie.
OdpowiedzUsuńtak, to już czas!
Pychota :)
OdpowiedzUsuńBoskie :) muszę to zrobić :) uwielbiam tarty
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Robiłam już 3 razy, chociaż przyznaję, że z każdym następnym razem coś dodawałam;)
OdpowiedzUsuńAnonimowy: My również robimy ją często, dodatki można zmieniać a tarta nadal będzie przepyszna :). Cieszymy się, że smakuje :)
OdpowiedzUsuńwitam,
OdpowiedzUsuńczy jogurt naturalny można zastąpić greckim? I co z proporcjami?:-)
Anonimowy: Oczywiście można jogurt naturalny zastąpić greckim :)
OdpowiedzUsuńWyśmienita!!! I prosta w zrobieniu!!! Polecam!!!
OdpowiedzUsuń