Strony

sobota, 28 kwietnia 2012

PRZYSMAK JOGURTOWY Z TRUSKAWKAMI


"Ciepły długi weekend rozpoczynamy od lekkiego deseru z jogurtem i truskawkami. W sam raz na upalne dni.  Dziś nareszcie można było troszeczkę się opalić :P.
Do galaretki użyłam jeszcze mrożonych truskawek, ale już niebawem sezon więc będziecie mogli użyć świeżych :). 
Deser jest bardzo szybki w przygotowaniu, nie za słodki, orzeźwiający.... Jak dla mnie bomba! :)"


Składniki:

  • 180g ciastek Digestive (lub herbatniki)
  • 70g masła
  Masa Jogurtowa:
  • 750ml jogurtu naturalnego
  • 200g serka kremowego 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 20g żelatyny
Galaretka truskawkowa:
  • ok. 1/2 kg truskawek (użyłam mrożonych)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 10g żelatyny


Wykonanie:

Ciasteczka Digestive drobno pokruszyć (wrzucić je do woreczka i potłuc za pomocą tłuczka do mięsa). Masło roztopić w małym garnuszku a następnie dodać do ciastek. Dokładnie wymieszać. Powstałą mieszaniną wyłożyć dno tortownicy (23cm), odstawić do lodówki do zastygnięcia. 
Żelatynę wsypać do kubeczka, zalać kilkoma łyżkami wody, wymieszać i odstawić. Jogurt wlać do dużej miski, dodać serek kremowy i cukier waniliowy i miksować kilka minut. Następnie, ciągle mieszając, dodawać cukier puder. Namoczoną żelatynę zalać gorącą wodą (ok. 1/3 kubka), wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, dodawać po jednej łyżce do masy jogurtowej jednocześnie ją miksując. Masę wlać na spód ciasteczkowy i odstawić do lodówki do czasu stężenia. 
Żelatynę przeznaczoną na owocową galaretkę zalać kilkoma łyżeczkami wody, wymieszać i odstawić. Truskawki umyć, odszypułkować (ja użyłam mrożonych). Wrzucić do garnka zasypać cukrem waniliowym i cukrem pudrem, wymieszać i podgrzewać na niewielkim ogniu do czasu, aż owoce zaczną puszczać sok. Następnie zmiksować je za pomocą blendera, przetrzeć przez sitko, aby mus był aksamitnie gładki. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, rozpuścić i wymieszać z musem. Ostudzoną 'galaretkę' owocową wylać na stężałą masę jogurtową. Odstawić do lodówki do kompletnego stężenia.



15 komentarzy:

  1. wygląda tak cudnie wiosennie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo często robie podobny deser ;]
    pysznie z tymi truskawkami. tak wakacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny deser na takie gorące dni :)
    Brakuje jeszcze tylko świeżych truskawek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasto! Wygląda bardzo smakowicie! pychota!

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietny deser! Za kupnymi galaretkami nie przepadam, ale ta z mrozonych truskawek bardzo mi sie podoba :)
    I jeszcze pytanie: ile g cukru waniliowego jest w opakowaniu?

    OdpowiedzUsuń
  6. Sezon na lekkie, owocowe desery uważam za rozpoczęte :) Z kawałkiem takiego pysznego, truskawkowego smakołyku Majówka jest jeszcze piękniejsza!

    OdpowiedzUsuń
  7. Maggie: 1 opakowanie ma 30g cukru waniliowego :)

    Arven: Zdecydowanie z takim deserkiem majówka jest cudna :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie bym kawałek zjadła. Nawet bardziej niż chętnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. sezon truskawkowy zbliża się więc będę miała na uwadze ten smakołyk

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczne, wiosenne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda tak wiosennie ten deserek, pewnie rozpływa się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakiego serka najlepiej użyć do masy??

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy : Jak dla mnie najlepszy jest serek Philadelphia :)

    OdpowiedzUsuń