"Ciepły długi weekend rozpoczynamy od lekkiego deseru z jogurtem i truskawkami. W sam raz na upalne dni. Dziś nareszcie można było troszeczkę się opalić :P.
Do galaretki użyłam jeszcze mrożonych truskawek, ale już niebawem sezon więc będziecie mogli użyć świeżych :).
Deser jest bardzo szybki w przygotowaniu, nie za słodki, orzeźwiający.... Jak dla mnie bomba! :)"
Składniki:
- 180g ciastek Digestive (lub herbatniki)
- 70g masła
- 750ml jogurtu naturalnego
- 200g serka kremowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 łyżek cukru pudru
- 20g żelatyny
Galaretka truskawkowa:
- ok. 1/2 kg truskawek (użyłam mrożonych)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 10g żelatyny
Wykonanie:
Ciasteczka Digestive drobno pokruszyć (wrzucić je do woreczka i
potłuc za pomocą tłuczka do mięsa). Masło roztopić w małym garnuszku a następnie dodać do ciastek. Dokładnie
wymieszać. Powstałą mieszaniną wyłożyć dno tortownicy (23cm), odstawić do
lodówki do zastygnięcia.
Żelatynę wsypać do kubeczka, zalać kilkoma
łyżkami wody, wymieszać i odstawić. Jogurt wlać do dużej miski, dodać
serek kremowy i cukier waniliowy i miksować kilka minut. Następnie,
ciągle mieszając, dodawać cukier puder. Namoczoną żelatynę zalać gorącą
wodą (ok. 1/3 kubka), wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, dodawać po
jednej łyżce do masy jogurtowej jednocześnie ją miksując. Masę wlać na
spód ciasteczkowy i odstawić do lodówki do czasu stężenia.
Żelatynę
przeznaczoną na owocową galaretkę zalać kilkoma łyżeczkami wody,
wymieszać i odstawić. Truskawki umyć, odszypułkować (ja użyłam mrożonych). Wrzucić do garnka
zasypać cukrem waniliowym i cukrem pudrem, wymieszać i podgrzewać na niewielkim ogniu do
czasu, aż owoce zaczną puszczać sok. Następnie zmiksować je za pomocą
blendera, przetrzeć przez sitko, aby mus był aksamitnie gładki. Żelatynę
zalać niewielką ilością gorącej wody, rozpuścić i wymieszać z musem.
Ostudzoną 'galaretkę' owocową wylać na stężałą masę jogurtową. Odstawić
do lodówki do kompletnego stężenia.
Źródło: Przysmak Jogurtowy
wygląda tak cudnie wiosennie! :)
OdpowiedzUsuńbardzo często robie podobny deser ;]
OdpowiedzUsuńpysznie z tymi truskawkami. tak wakacyjnie!
Idealny deser na takie gorące dni :)
OdpowiedzUsuńBrakuje jeszcze tylko świeżych truskawek.
Wspaniałe ciasto! Wygląda bardzo smakowicie! pychota!
OdpowiedzUsuńSwietny deser! Za kupnymi galaretkami nie przepadam, ale ta z mrozonych truskawek bardzo mi sie podoba :)
OdpowiedzUsuńI jeszcze pytanie: ile g cukru waniliowego jest w opakowaniu?
Super deser!:)
OdpowiedzUsuńSezon na lekkie, owocowe desery uważam za rozpoczęte :) Z kawałkiem takiego pysznego, truskawkowego smakołyku Majówka jest jeszcze piękniejsza!
OdpowiedzUsuńMaggie: 1 opakowanie ma 30g cukru waniliowego :)
OdpowiedzUsuńArven: Zdecydowanie z takim deserkiem majówka jest cudna :P
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym kawałek zjadła. Nawet bardziej niż chętnie :-)
OdpowiedzUsuńsezon truskawkowy zbliża się więc będę miała na uwadze ten smakołyk
OdpowiedzUsuńŚliczne, wiosenne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak wiosennie ten deserek, pewnie rozpływa się w ustach :)
OdpowiedzUsuńJakiego serka najlepiej użyć do masy??
OdpowiedzUsuńAnonimowy : Jak dla mnie najlepszy jest serek Philadelphia :)
OdpowiedzUsuń