Strony

niedziela, 13 maja 2012

TARTA Z MASCARPONE I WIŚNIAMI


"Uwielbiam piec tarty, zawsze są przepyszne !! Dziś tarta z serka mascarpone i jogurtu. Na wierzch wykorzystałam wiśnie ze słoika z naszej spiżarni. Gorąco Polecam !! :)"

Justin

Składniki:
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 6 łyżek masła
  • 1 żółtko
  • 30g cukru waniliowego
Nadzienie:
  • 250g mascarpone
  • 1/2 kubka greckiego jogurtu ok 200g
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki mąki
  • 30g cukru waniliowego
Dodatkowo:
  • 2 łyżki żelatyny 
  • 1 1/2 szklanki soku z wiśni
  • 300g wiśni
  • 2 łyżki cukru (można dodać więcej)

Wykonanie:
Mąkę, cukier, połączyć z masłem i żółtkiem. Dobrze wyrobione ciasto kruche włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć na formę do tarty o wymiarach 23 cm. Wyrównać, po nakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Następnie papier usunąć wyjąć spód i wlać nadzienie. Piec 40 min w 180 stopniach.

Nadzienie: Mascarpone , jogurt, jajka, cukier oraz mąkę dobrze zmiksować (nie za długo). Masę wlać na tartę. (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową ! )

Upieczoną tartę wyłożyć na kratkę i ostudzić. 1/2 szklanki soku z wiśni zagotować z cukrem, do gorącego soku dodać żelatynę. Mieszać aż całość się rozpuści, a następnie wlać do pozostałego soku. Dodać wydrylowane wiśnie. Całość dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na 20 minut. Na ostudzoną tartę wylewamy tężejący sok z wiśniami. Wkładamy do lodówki na godzinę. 


25 komentarzy:

  1. ilovebake.pl13 maja 2012 13:09

    Ale pięknie wygląda ta tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem wielbicielką tart! Ta tarta wygląda bardzo smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała, od razu bym schrupała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm musi byc przepyszna!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. ta tarta wygląda przewspaniale! mmm poproszę kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Delikatne serowe nadzienie i nieco kwaskowe wiśnie...to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. sniadankomania: Zapraszamy może jeszcze coś zostało :)

    kuchenny balagan: Oj jest pyszna :):)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm... cudowne polaczenie smakow:)

    OdpowiedzUsuń
  9. oooo, a Wasza tarta to dopiero wydaje mi się niebiańska! przez ten mascarpone to chyba trochę taka sernikowa w środku jest, prawda?

    zdecydowanie moje smaki i jeszcze ten owocowy wierzch! *___*
    muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  10. Rocksanka: Tak masz rację jest podobna do sernika, ale bardziej delikatna :):)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam tarty wiec z przyjemnością wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam w miniony weekend, ale masa z mascarpone bardzo mi urosła i popękała, a po wyjęciu znacznie opadła i zrobiła się twarda, nie wiem co zrobiłam źle ;(

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy: przede wszystkim składniki powinny mieć taką samą temperaturę :) W piekarniku nam również masa wyrosła, jednak potem lekko opadła :) Może za długo była pieczona jeśli wyszła masa twarda.

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam już dwa razy. Raz nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć, tak szybko zniknęła. Jest przepyszna! Przepis pojawi się jutro u mnie na blogu, możecie zobaczyć efekty :)
    P.S. Uwielbiam Was, to już kolejne ciacho, które zrobiłam korzystając z Waszych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  15. kuchcikOla: Dla tak miłych komentarzy warto pracować i rozwijać bloga ! Pozdrawiamy i dziękujemy za miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wszystko super i zamierzam ja zrobic, aczkolwiek budzi sie we mnie pytanie odnosnie pieczenia jak juz poloze na ciasto nadzienie? na jaki czas i w jakiej temperaturze piec? nie jestem ASEM w pieczeniu stad moje pytanie :) pomożcie prosze a tarta bedzie w kształcie serca bo dostalam okazyjnie w Jysku forme silikonowa za dyszke ;) takie spozniony prezent walenynkowy robie ;) prosze o podpowiedz odnoscie tego pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Anonimowy: Pierwsze musisz zapiec ciasto kruche w 200 stopniach 10-15 minut. Po tym czasie nakładasz nadzienie i pieczesz 40 minut w 180 stopniach.

    OdpowiedzUsuń
  18. aa noooooo faktycznie teraz zajarzylam to w przepisie po tym juz jak napisalam coment ;D ale dzieki bardzooo jak juz mowilam w pieczeniu Asem nie jestem ;D dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Właśnie piekę to cudo, u mnie będzie wersja truskawkowa.

    OdpowiedzUsuń
  20. ile ma być soku z wiśni? w składnikach jest napisane 1 i 1/2 szklanki, a juz w przepisie tylko 1/2?

    OdpowiedzUsuń
  21. Anonimowy: Ma być 1 1/2 szklanki soku z wiśni. 1/2 szklanki podgrzewamy, rozpuszczamy z żelatyną i wlewamy do pozostałego soku :P

    OdpowiedzUsuń
  22. no tak, ślepa jestem, nie doczytałam. dzięki :)

    OdpowiedzUsuń