"Dziś przepis na szybkie, kruche ciasteczka z mocno wyczuwalnym masłem orzechowym. Z dodatkiem płatków owsianych i suszonych śliwek. Jak dla mnie bomba :)"
Składniki:
- 3/4 szklanki masła orzechowego
- 1/2 szklanki masła miękkiego
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka wanilii
- 1 1/4 szklanki mąki
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka rodzynek lub kawałki gorzkiej czekolady (ja dodałam pokrojone w kostkę suszone śliwki)
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
W dużej misce, ucieramy masło orzechowe i masło. Dodajemy brązowy cukier, proszek do pieczenia i sodę. Ubijamy nadal, dodając jajka. Masa powinna być puszysta. Następnie dodajemy mąkę. Na koniec dodajemy płatki owsiane i rodzynki. Z gotowego ciasta formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego i spłaszczamy je tworząc okrągłe ciasteczka. Układamy je na blaszce. Piec ok. 12 minut. Gotowe ciastka odstawić do wystygnięcia.
W dużej misce, ucieramy masło orzechowe i masło. Dodajemy brązowy cukier, proszek do pieczenia i sodę. Ubijamy nadal, dodając jajka. Masa powinna być puszysta. Następnie dodajemy mąkę. Na koniec dodajemy płatki owsiane i rodzynki. Z gotowego ciasta formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego i spłaszczamy je tworząc okrągłe ciasteczka. Układamy je na blaszce. Piec ok. 12 minut. Gotowe ciastka odstawić do wystygnięcia.
Super do herbatki :)To coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie idealne na leniwe popołudnie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na: http://szybkie-gotowanie.blog.pl