Strony

piątek, 29 czerwca 2012

KAWOWA TERRINA


"Nareszcie wakacje! Wczoraj wróciłam do domu z Katowic już na dobre :). Walizek w tym roku nazbierało się sporo, najgorzej było to wszystko wypakować w domu.

Dziś coś szybkiego, lekkiego i idealnego na nadchodzące upały. Delikatna pianka kawowa, z kawałkami gorzkiej czekolady i z ziarenkami kawy."

Składniki:
  • 75 ml mleka
  • Laska wanilii
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2, 5-3 łyżki żelatyny
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 50 ml likieru amaretto
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 1 duża paczka podłużnych biszkoptów
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka posiekanych ziaren kawy

Wykonanie:

Zagotować miąższ i laskę wanilii z mlekiem i kawą w proszku, odstawić na 10 minut. Żelatynę zalać odrobiną gorącej wody, mieszać aż się rozpuści.
Żółtka i cukier ubić na pianę, dodać likier. Mleko przecedzić i wlać do kremu jajecznego. W kąpieli wodnej ubić na gęsty krem. Dodać czekoladę. Nie gotować!
Żelatynę rozpuścić w kremie, ciągle mieszając. Ziarna kawy drobno posiekać.
Formę wyłożyć folią (moja forma miała wymiary 20cm x 25 cm). Na dnie położyć biszkopty wierzchem do góry. Skropić likierem. Śmietanę ubić na sztywno i dodać ją z posiekanymi ziarnami do masy kremowej. Wlać do formy i wyrównać powierzchnię. Obłożyć pozostałymi biszkoptami lub pokruszyć na górę biszkopty i posypać kawą. 
Przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin. Bardzo szybko tężeje i po 2-4 godzinach jest gotowe do spożycia.
Na początku ziarna kawy są chrupiące a po 24 godzinach nabierają wilgoci i stają się miękkie.

Źródło: Kawowa Terrina

2 komentarze: