Strony

sobota, 7 lipca 2012

BRZOSKWINIOWE CIASTO NA ZIMNO


"Przez ostatnie dni pogoda jest dla nas aż za bardzo łaskawa :). W tak piękne, bardzo słoneczne, gorące dni wolę nie używać piekarnika. Wtedy już chyba totalnie bym się rozpłynęła :D
Postanowiłam zrobić coś delikatnego, schłodzonego. Ciasto z brzoskwiniami w puszcze, z dodatkiem serków homogenizowanych i galaretki. Mój brat przyznał najwyższą ocenę w jego skali czyli 5 :D. 

Kawałek ciasta nie jest idealnie wykrojony na zdjęciu,bo w taki upał wszystko się rozpływa :D:D. Polecam!"


Składniki:
  • 3 waniliowe serki homogenizowane
  • galaretka cytrynowa
  • galaretka pomarańczowa
  • 1/2l śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 10dag biszkoptów
  • puszka brzoskwiń w syropie 

Wykonanie:
Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć biszkoptami. Galaretkę cytrynową rozpuść w 1 szklance gorącej wody, ostudź. Kiedy zacznie tężeć, wymieszaj z serkami homogenizowanymi. Połowę brzoskwiń pokrój w kostkę, dodaj do masy serowej, wymieszaj, wyłóż na biszkopty. Schładzaj przez ok 30 minut.
W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę, wymieszać i wylać na masę serową. Pozostałe brzoskwinie pokroić na paski, rozłożyć na masie śmietankowej. Przygotować galaretkę pomarańczową i poczekać, aż zacznie tężeć. Zalać nią brzoskwinie. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.


Źródło: Brzoskwiniowe Ciasto

3 komentarze:

  1. Excellent blog you have here.. It's hard to find high quality writing like yours these days. I really appreciate people like you! Take care!!
    My page :: sem

    OdpowiedzUsuń