"Przez ostatnie dni pogoda jest dla nas aż za bardzo łaskawa :). W tak piękne, bardzo słoneczne, gorące dni wolę nie używać piekarnika. Wtedy już chyba totalnie bym się rozpłynęła :D
Postanowiłam zrobić coś delikatnego, schłodzonego. Ciasto z brzoskwiniami w puszcze, z dodatkiem serków homogenizowanych i galaretki. Mój brat przyznał najwyższą ocenę w jego skali czyli 5 :D.
Kawałek ciasta nie jest idealnie wykrojony na zdjęciu,bo w taki upał wszystko się rozpływa :D:D. Polecam!"
Składniki:
- 3 waniliowe serki homogenizowane
- galaretka cytrynowa
- galaretka pomarańczowa
- 1/2l śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 10dag biszkoptów
- puszka brzoskwiń w syropie
Wykonanie:
Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć biszkoptami. Galaretkę cytrynową rozpuść w 1 szklance gorącej wody, ostudź. Kiedy zacznie
tężeć, wymieszaj z serkami homogenizowanymi. Połowę brzoskwiń pokrój w kostkę,
dodaj do masy serowej, wymieszaj, wyłóż na biszkopty. Schładzaj przez ok 30 minut.
W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Śmietanę ubić z
cukrem pudrem, dodać żelatynę, wymieszać i wylać na masę serową.
Pozostałe brzoskwinie pokroić na paski, rozłożyć na masie śmietankowej.
Przygotować galaretkę pomarańczową i poczekać, aż zacznie tężeć. Zalać
nią brzoskwinie. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.
Źródło: Brzoskwiniowe Ciasto
najlepsze na te upały:D
OdpowiedzUsuńExcellent blog you have here.. It's hard to find high quality writing like yours these days. I really appreciate people like you! Take care!!
OdpowiedzUsuńMy page :: sem
Świetny przepis!
OdpowiedzUsuń