"Dzisiaj rano wybrałyśmy się z mamą na targowisko, gdzie można kupić różne ciekawe rzeczy. Od warzyw, po ubrania, wiklinowe kosze czy też kury :).
Nas najbardziej interesowały owoce!. Kupiłyśmy piękne słodkie maliny oraz jagody.
Zostałam poproszona o upieczenie ciasta drożdżowego z jagodami i kruszonką. Oczywiście nie mogłam odmówić :). Zabrałam się za pieczenie.
Po wyjęciu z piekarnika nim się obejrzałam nie było już połowy blaszki ciasta :D. Wszyscy stwierdziliśmy, że nie ma to jak domowa drożdżówka. Jest najlepsza na świecie! :)
Ja lubię drożdżowe na cienkim spodzie, jeśli natomiast Wy preferujecie na grubym, radzę zrobić z dwóch porcji :)."
Justin
Składniki:
- 250g mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 1/2 łyżki cukru
- 3 dag drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki stopionego masła
- 100g jagód
Kruszonka:
- 50g masła
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 op. cukru wanilinowego
Wykonanie:
Drożdże rozrobić z cukrem i 3 łyżkami mleka. Następnie
wymieszać mąkę, jajko, masło oraz mleko (z rozrobionym cukrem i drożdżami).
Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Odstawić do podwojenia objętości.
W tym czasie można zrobić kruszonkę: masło rozpuścić (ja to
robię w mikrofalówce), wsypać mąkę i cukier, wymieszać łyżeczką. W razie
potrzeby dodać jeszcze trochę mąki.
Wyłożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem blaszkę (40cm
x 30 cm) i posypaną mąką. Pozostawić jeszcze na ok. 30 minut by znowu troszkę
wyrosło. Na ciasto ułożyć jagody z łyżką cukru. Posypać kruszonką. Piec w
temperaturze 200 stopni ok. 20 minut. Smacznego!
Bez żadnych kombinacji proszę... jak przylecę do Was, to właśnie to ciasto proszę... cienkie ciasto, dużo jagód mniam!! Nic więcej, plissss :P:P:):):)
OdpowiedzUsuńpopieram!nie ma nic lepszego;)o każdej porze roku.
OdpowiedzUsuń