"Bardzo szybkie w przygotowaniu, słodkie, a co najważniejsze bardzo zdrowe! Za sprawą cukinii muffinki są bardzo długo wilgotne.
Moja rodzinka nie jest zbytnio dobrze nastawiona do rzeczy z mąki razowej. Mam nadzieję, że uda mi się to w końcu zmienić.
Muffinki te można podawać na różne sposoby, ja lubię je w wersji polanej jogurtem naturalnym :). Polecam!
Przepis pochodzi z programu "Baking Mad with Eric Lanlard""
Justin
Składniki na ok. 12 muffinek:
- 225g mąki pełnoziarnistej
- 1 średnia cukinia
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki oleju
- 200ml mleka
- 1 1/2 łyżki miodu
- 2 jajka
Wykonanie:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach odstawić. Kiedy cukinia puści sok, odsączyć ją. Dodać do niej jajka, miód, mleko i olej. W osobnej misce wymieszać składniki suche. Do składników mokrych dodać suche i delikatnie wymieszać całość Nakładać do przygotowanej formy na muffiny, posypać płatkami owsianymi i słonecznikiem. Piec w 180 stopniach ok. 30-35 minut.
Wszelkim pełnoziarnistym wypiekom mówię zdecydowane tak :)
OdpowiedzUsuńteż mam zamiar zrobić takie muffinki ;) Twoje wyglądają wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńNiedawno też piekłam pełnoziarniste z cukinią. Były wilgotne i miękkie! Ja też próbuję przekonać moich do mąki z pełnego ziarna, z różnym skutkiem. W ciastach chyba najłatwiej!
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam, tylko wyszły malutkie (ale za to więcej sztuk), bo nałożyłam mało ciasta, bo bałam się że urosną i wypłyną. Ale co tam małe jest piękne, są przepyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :http://calamadalena.blogspot.com/ nie długo ukażą się moje dzisiejsze muffinki.
P.S. Robiłam pierwszy raz w życiu;)