Strony

niedziela, 26 sierpnia 2012

CIASTO CZEKOLADOWE "BŁOTA MISSISIPI"

Kiedy jestem w księgarni zawsze biegnę na dział kulinarny :D. Mogę tam siedzieć i oglądać przepisy ze smakowitymi ilustracjami godzinami... Większość książek chciałabym, aby znalazły się na mojej półce. Niestety budżet studenta na to nie pozwala... a szkoda.
Jednak wychodząc natknęłam się na niewielką książeczkę pt: "Przysmaki z czekolady. Ponad 100 wspaniałych przepisów". Zerknęłam na cenę i kupiłam :D. 

Pierwszym wypiekiem z tej właśnie książki jest Ciasto Czekoladowe "Błota Missisipi". Wypiek ten bardzo zasmakował mojemu bratu i rodzicom :). Czekoladowe nadzienie idealnie łączy się z delikatną bitą śmietaną. 
Ciasto to z pewnością zasmakuje wielbicielom czekolady :). Polecam!

Justyna


Ciasto kruche:
  • 225g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 150g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1-2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
  • 175g masła
  • 130g brązowego cukru
  • 4 jajka lekko roztrzepane
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 150g półsłodkiej czekolady (użyłam 100g gorzkiej i 50g mlecznej)
  • 300ml śmietany 12-18% (użyłam śmietany z piątnicy)
Dekoracja:
  • 425ml śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • łyżka cukru pudru
  • płatki lub wiórki czekolady

Wykonanie:

Ciasto kruche: Mąkę i kakao przesiać do dużej miski. Dodać masło, cukier oraz tyle wody, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 15 minut.

Następnie rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie i przełożyć do okrągłej formy do pieczenia tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm. Przykryć pergaminem i obciążyć suchymi ziarnami fasoli lub ryżu. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 minut. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia, a temperaturę zmniejszyć do 160 stopni.




Nadzienie: W misce utrzeć masło z cukrem, stopniowo dodając jajka oraz kakao. Czekoladę stopić i wlać schłodzoną do masy jajecznej razem ze śmietanką. Dokładnie ubić, aby wszystkie składniki się połączyły.
Przelać masę na gotowy spód i piec tartę przez 45 minut, aż nadzienie się zetnie.
Całkowicie wystudzić i przełożyć na talerz. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę (śmietanę ubić z cukrem i wsypać śmietan-fixy) i udekorować czekoladą. Przed podaniem przechowywać w lodówce.

gadżety reklamowe poznań

19 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też uwielbiam oglądać zdjęcia smakołyków!:D
    ciasto,mmm,pierwsza klasa! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa nazwa :) Wygląda nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo!
    Skąd to znam.. oglądanie książek kucharskich zawsze mnie pochłania ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto tak apetyczne, że aż zrobiłam się głodna!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Też zawsze biegnę na dział kulinarny. Ciasto wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis, ciasto wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nadzienie odbłędne. a całość jest niesamowicie rozkoszna!

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne. I popieram przesiadywanie w działach kulinarnych księgarń :)).

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda super, bardzo apetycznie i czekoladowo:D

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda przecudnie i tak też pewnie smakuje. warto wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  12. To ciasto chyba zaraz podkradnę:)wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Nazwa może nie zachwyca, ale za to zdjęcia ciasta bardzo bardzo....

    OdpowiedzUsuń
  14. Działy kulinarne to podstawa, w księgarniach i w Tk Maxx ;) I czuje, ze mój mąż wchłonął by to ciasto w całości.Ja zresztą też ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. dlaczego wszyscy zamiast komentowac...czyli wyszlo nie wyszlo tylko pieja nad zdjeciem!

    OdpowiedzUsuń
  16. zrobiłam ciacho, oczywiście skusiło mnie do tego zdjęcie ;)
    ciasto dobre, szybko poszło, nie zbyt słodkie ale raczej bez powtórki, choć myślę, że warto samemu się przekonać ;)

    OdpowiedzUsuń