"Po przyjeździe Doroty, naszym pierwszym, wspólnym wypiekiem było ciasto ucierane z kruszonką i owocami.
Ciasto upiekłyśmy z okazji imienin taty oraz 25-lecia małżeństwa naszych rodziców. Więc impreza była podwójna :D. W kolejnych postach, ujawnimy inne słodkości :P.
Podczas przygotowywania menu na imprezę, zrobiłyśmy małą burzę mózgów. Miałyśmy tysiące pomysłów na minutę, niemożliwych do zrealizowania na jeden wieczór.
Wybór padł na ciasto ucierane mające najwięcej zwolenników w naszej rodzinie. Oczywiście zapomniałam wcześniej odmrozić owoców, a Dorota rozłożyła już ciasto na blaszkę...
Ciężko się współpracowało po paromiesięcznej rozłące, jednakże humory dopisywały nam przez cały dzień. Nie ma to jak znowu razem w kuchni!"
.....................................................................................................................................................................
Składniki:
- 200 g masła
- szczypta soli
- 160 g cukru
- 4 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 g dowolnych owoców (np. truskawek, odszypułkowanych i przekrojonych)*
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło, na jasną i
puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać
jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane
składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.
Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć
papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto
wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze. Posypać równomiernie kruszonką. Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Kruszonka:
- 150 g mąki
- 100 g masła, schłodzonego
- 50 g cukru pudru
Wszystkie składniki wrzucić do naczynia,
szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli
kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.
Smacznego :).
źródło: Ciasto ucierane z owocami i kruszonką
Bardzo lubię ciasta z owocami,wygląda świetnie.
OdpowiedzUsuńucierane z owocami - pozycja obowiązkowa na letnie imprezy :) czekamy na kolejne odsłony manu :)
OdpowiedzUsuńucierana z kruszonka; moje ulubione!:)
OdpowiedzUsuńmm pyszności:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciasta, nie dość że szybkie to i jeszcze smaczne
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta tego typu. Mogę je jeść bez końca. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta są najlepsze. Uwielbiam z kubkiem ciepłego mleka :)
OdpowiedzUsuńze juz sie lata doczekac nie mozemy, to jako przedsmak Mama zrobila ucierane z naszymi ogrodowymi sliwkami (tyle ze mrozonymi) wg Waszego przepisu. Wyszlo super! Pamietajcie tylko, ze skladniki na prawde powinny miec temperature pokojowa!
OdpowiedzUsuń