Strony

niedziela, 19 sierpnia 2012

CYNAMONOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Na prośbę mamy zrobiłam ciasto ucierane ze śliwkami. W tym roku na drzewie mamy ich sporo. Zrobiłyśmy już powidła, knedle (ale o tym w następnym poście :P) no i oczywiście ciacho.
Rodzice zabrali kilka kawałków na wakacje w Bieszczadach :). 
Przed pieczeniem ciasto było rzadkie (jak na ucierane) więc dodałam jeszcze dodatkowo kopiastą łyżkę mąki. 
Pięknie wyrosło, a w domu pachniało nieziemsko cynamonem.

 
Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki (lub trochę mniej) drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 duże jajka
  • 2/3 szklanki pełnego mleka
  • 3,5 łyżki roztopionego masła
  • śliwki, odpestkowane i przepołowione, w zależności od wielkości - około 15 śliwek

Dodatkowo:
  • 3 łyżki cukru wymieszane z 1 łyżeczką cynamonu, do posypania (lub cukier cynamonowy).

Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon- przesiać. Wymieszać z cukrem.
Jajka, mleko, masło zmiksować do połączenia się składników. Dodać suche składniki i wymieszać, by nie było grudek. Formę o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Przelać do niej gotową masę, na wierzch wyłożyć śliwki (rozcięciami ku górze). Po śliwkach posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w temperaturze 190ºC przez 30 - 45 minut do tzw. suchego patyczka.


 Źródło: Ciasto Cynamonowe ze Śliwkami

restauracja w centrum Poznania

reklama poznań


17 komentarzy:

  1. Masło ucieramy razem z jajkami i cukrem a nie oddzielnie masło z cukrem jak to jest zazwyczaj w przepisach ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ervisha: Masło do ciasta dodajemy stopione dlatego nie ucieramy go z cukrem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam cynamonowe ciasta! *.* a jeszcze śliwki do tego, cudo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Już mi się podoba to ciasto. Nie takie trudne do zrobienia, a wygląda bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cynamon kojarzy mi się głównie z jesienią, ale takie ciasto bym sobie zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wszystko co ze śliwkami i co z cynamonem! :-) Twoje ciacho wygląda cudnie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zniewalające zdjęcie:)) cudnie:** na pewno zapach był prze słodki:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smaczna propozycja, chętnie zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! Teraz mam fazę na śliwki. Polecam takie połączenie, które z pewnością powtórzę w najbliższym czsie:
    http://czerwieniblekit.blox.pl/2009/11/Ciasto-sliwkowo-orzechowe-z-cynamonem.html
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. cynamon i śliwki, to jest to:)))

    OdpowiedzUsuń
  11. ciasto wyszło wspaniałe:) nigdy wcześniej nie łączyłam śliwek i cynamonu :) dziękuję za przepis:)
    p.s. pewnie wyszłoby jeszcze wspanialsze, gdybym po 10 min pieczenia nie musiała zmieniać formy do pieczenia (silikonowa zaczęła przeciekać) :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam serdecznie!

    Rzadko kiedy piszę komentarze na blogach, ale tym razem muszę zrobić wyjątek :)
    Nie o to chodzi, że ciasto jest pyszne i cudownie pachnie. Ale o to, że mój 5-letni synek Władziu, który nie jada ciast w ogóle, zjadł tego aż 2 kawałki! Jeśli ma pani dzieci, to wie pani na pewno, jaka to radość :)
    Ogromnie dziękuję za ten przepis. Pozostanę jego wierną fanką!

    Pozdrawiam
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy: Cieszymy się niezmiernie że ciasto smakowało Pani synkowi. Niestety nie posiadamy dzieci, ale wiemy jaka to radość kiedy smakuje bliskim osobom nasz wypiek i kiedy proszą o dokładkę :).
    Pozdrawiamy Gorąco ! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliczne zdjęcie, bardzo apetyczne! :)

    Podpowiedzcie mi proszę czy wg Was można zrobić to ciasto ze śliwkami z puszki? Owczywiscie dobrze odcedzonymi.

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszna Pasja: Wydaje nam się że tak :) Tylko musisz je dobrze odcedzić :) Pozdrawiamy !

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto zrobiłam, wyszło pyszne :) Dodałam tylko aromatu rumowego i całość pachniała wspaniale! :)

    Pozdrawiam,
    Edyta

    OdpowiedzUsuń