Uwielbiam różnego rodzaju kluski, te są w na drugim miejscu po kluskach z serem :D
Co tu dużo pisać, z pewnością każdy z Was je jadł i może je ocenić.
Przepis na knedle pochodzi od mamy, która kazała mi wszystko robić na oko.
Wtedy zapytałam ją: "A jaki przepis dam na bloga ?? Też na oko... :D".
Pozostała mi tylko waga kuchenna.... Większość składników odmierzyłam, ale zapomniałam o mące ziemniaczanej :). Jednak w poniższym przepisie wszystko jest wyjaśnione:D.
Składniki:
- ok. 600g ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- ok. 300g śliwek węgierek
- mąka ziemniaczana
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy z dodatkiem
soli. Chwilę studzimy i jeszcze ciepłe mielimy (zmieliłam w ręcznej maszynce do
ziemniaków). Ostudzone ziemniaki wkładamy do miski, ziemniaki powinny
zajmować połowę miski (patrz na zdj).
Następnie do miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną (1/4 część) i wbijamy dwa jajka. Całość zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne. Zawsze knedle robię odrywając część ciasta, ugniatam na płaski placek w rękach i kładę śliwkę. Formuję kluski.
Knedle wkładamy partiami do osolonej i
gotującej się wody, mieszając od czasu do czasu i przykrywamy. Gdy zagotują się
i wypłyną, odkrywamy i gotujemy przez 2-3 minuty. Gotowe można posypać
cynamonem i brązowym cukrem :).
knedle ze sliwkami *.* pycha! ale sama nigdy nie robilam :D zawsze sie do babci usmiechalam w ich sprawie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam knedle z owocami :)
OdpowiedzUsuńale to musi być dobre :)
OdpowiedzUsuńmm musiały być pyszne:))
OdpowiedzUsuńKto mógłby nie lubić knedli ze śliwkami :) Ja uwielbiam!
OdpowiedzUsuńłoł.. ale apetyczne to pierwsze zdjęcie!
OdpowiedzUsuńSMACZNIE WYGLADAJA:)
OdpowiedzUsuńSą pycha,ciasto wychodzi puszyste. Robiłam pierwszy raz w życiu i wyszły bomba!
OdpowiedzUsuńDziękujemy za opinię :) Pozdrawiamy !
OdpowiedzUsuńZostałam zainspirowana tymi komentarzami i sama spróbowałam - pycha!!!
OdpowiedzUsuńwięcej tu: http://taniecswietegowita.blogspot.com/2012/09/knedle-ze-sliwkami.html
i ja też dziś odwazylam sie zrobić i wyszły super ;))
OdpowiedzUsuń