Strony

niedziela, 21 października 2012

PLACUSZKI Z SERKA RICOTTA


Uwielbiam placki z serkiem ricotta. Są bardzo delikatne, puszyste. Robi się, je bardzo szybko. Z dodatkiem syropu klonowego lub ulubionego dżemu. 
Ja użyłam domowej roboty dżemu z czerwonych porzeczek i posypałam cukrem pudrem. Słodycz i kwasek idealnie ze sobą współgrają. Polecam :)

Justyna


Składniki na ok.14 placków:
  • 250 g ricotty
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
W misce wymieszać ricottę, mleko i żółtka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą, mieszając łyżką. Na dobrze nagrzanej patelni teflonowej smażyć niewielkie złote placuszki (można dodać odrobinę oleju). Gotowe placki obficie posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują z kwaskowatym dżemem :).

12 komentarzy:

  1. Mniam, smakowite są te placuszki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli nie zapomnę i będę miała pod ręką ricottę to z chęcią zrobię takie placuszki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te placuszki są wspaniałe :) Niemal rozpływają się w ustach

    OdpowiedzUsuń
  4. Serowe placki lubię najbardziej. Czy to homogenizowany, czy twaróg czy ricotta. Niebo!

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniałe placuszki, uwielbiam zarówno z ricottą jak i z mascarpone :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie, takie placuszki mogłabym jeść prawie codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłam kiedyś, wyszły pyszne i delikatne ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. O tak, ricotta hotcakes to zdecydowanie moje ulubione placuszki! A Tobie wyszły śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. So yummy.^^
    Maybe follow each other???
    My Blog

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziś ricotta na mnie nakrzyczała, że kończy się termin ważności, no to sobie posmażymy wieczorem

    OdpowiedzUsuń