Uwielbiam placki z serkiem ricotta. Są bardzo delikatne, puszyste. Robi się, je bardzo szybko. Z dodatkiem syropu klonowego lub ulubionego dżemu.
Ja użyłam domowej roboty dżemu z czerwonych porzeczek i posypałam cukrem pudrem. Słodycz i kwasek idealnie ze sobą współgrają. Polecam :)
Justyna
Składniki na ok.14 placków:
- 250 g ricotty
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
W misce wymieszać ricottę, mleko i żółtka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą, mieszając łyżką. Na dobrze nagrzanej patelni teflonowej smażyć niewielkie złote placuszki (można dodać odrobinę oleju). Gotowe placki obficie posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują z kwaskowatym dżemem :).
Źródło: Placuszki z Ricottą
Mniam, smakowite są te placuszki:)
OdpowiedzUsuńJeśli nie zapomnę i będę miała pod ręką ricottę to z chęcią zrobię takie placuszki! ;)
OdpowiedzUsuńTe placuszki są wspaniałe :) Niemal rozpływają się w ustach
OdpowiedzUsuńAle puszyste:)
OdpowiedzUsuńSerowe placki lubię najbardziej. Czy to homogenizowany, czy twaróg czy ricotta. Niebo!
OdpowiedzUsuńwspaniałe placuszki, uwielbiam zarówno z ricottą jak i z mascarpone :)
OdpowiedzUsuńpysznie, takie placuszki mogłabym jeść prawie codziennie :)
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś, wyszły pyszne i delikatne ;)
OdpowiedzUsuńO tak, ricotta hotcakes to zdecydowanie moje ulubione placuszki! A Tobie wyszły śliczne :)
OdpowiedzUsuńSo yummy.^^
OdpowiedzUsuńMaybe follow each other???
My Blog
Dziś ricotta na mnie nakrzyczała, że kończy się termin ważności, no to sobie posmażymy wieczorem
OdpowiedzUsuńBardzo lubię serowe placuszki!
OdpowiedzUsuń