Strony

niedziela, 7 października 2012

TRUFLE OREO W BIAŁEJ CZEKOLADZIE





"W ramach naszego cyklu "Sklepowy szał" po raz kolejny wykorzystałyśmy ciasteczka Oreo, lecz tym razem zrobiłyśmy z nich trufle. Przepis na nie jest banalny i nawet najmniej doświadczone osoby w kuchni z pewnością poradzą sobie z ich zrobieniem. Biała czekolada idealnie pasuje do ciastek Oreo, dla tych którzy je uwielbiają mamy jednak cenną radę - zróbcie trufle z podwójnej porcji:)"




Składniki na ok. 16 trufli:
  • 209 g ciasteczek oreo (19 ciastek) + 3 na posypkę
  • 100 g kremowego serka (u mnie Philadelphia)
  • 150 g białej czekolady
Ciasteczka rozdrobnić blenderem i przesypać do miski. Wymieszać je dokładnie z serkiem najlepiej przy pomocy miksera. Masę wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Osobno rozdrobnić 3 ciasteczka na posypkę.

Ze schłodzonej masy uformować kulki i wstawić je ponownie do lodówki na czas przygotowania czekolady. Białą czekoladę pokruszyć, wrzucić do miski żaroodpornej i postawić na garnku z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wody). Rozpuścić czekoladę, cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Wychłodzone kulki truflowe obtoczyć w ostygniętej czekoladzie za pomocą większej wykałaczki lub przy pomocy 2 łyżeczek (czekolada nie może być gorąca nie powinna jednak całkiem ostygnąć, gdyż na powrót nam zastygnie). Posypać okruszkami Oreo i wstawić do lodówki na ok.45 minut, aby czekolada zastygła.

Smacznego!



Ekonomia Poznań

12 komentarzy:

  1. Wyglądają niesamowicie :)).

    OdpowiedzUsuń
  2. ale super pomysł. i pięknie wyglądają. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowicie się prezentują :))

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pieknie wyglądają :) aż slinka leci i burczy w brzuchu ;-)

    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. trufelki wyglądają tak apetycznie, że mam ochotę sięgać po nie ręką. myślę, że jedyna ich wada, to czas oczekiwania uczący cierpliwości wszystkich łasuchów ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię tego bloga, szkoda tylko, że już gdzieś widziałam ten przepis, szkoda że nie podano jego autora - Lorraine Pascale...

    OdpowiedzUsuń
  7. Szczerze nie wiedziałyśmy, że to jest przepis Lorraine Pascale. Widziałyśmy trufle na paru blogach, więc postanowiłyśmy zrobić podobne. Proporcje do trufli ułożyłyśmy same. Pozdrawiamy gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam, czy ciasteczka rozkruszamy w całości, razem z kremem który je zlepia?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Najpierw rozkruszamy ciasteczka, potem dodajemy serek kremowy, który je zlepi w jednolitą masę:) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  10. To rozumiem;) ale jedno ciasteczko oreo składa się z dwóch ciastek zlepionych ze sobą kremem. Chodzi mi o to czy rozkrusza się je razem z nim, czy rozkłada ciasteczka na dwie części, wydłubuje krem i kruszy tylko ten czarny biszkopcik?

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy: W całości rozkruszyć, razem z kremem który jest w środku :)

    OdpowiedzUsuń