Strony

wtorek, 2 października 2012

DROŻDŻOWA STRUCLA Z SEREM


Na początku chciałybyśmy się podzielić z Wami nowiną :). Otóż dziś listonosz dostarczył nam gazetę "Polska Gotuje" w której znajduje się już nasz kolejny przepis na Czekoladową Tartę z Gruszkami
Jest nam niezmiernie miło za to wyróżnienie. Dzięki temu mamy poczucie, że to co stworzyłyśmy kilka lat temu nie poszło na marne. Daje nam to motywację do dalszej pracy nad blogiem, aby był coraz to lepszy, a każdy z Was znalazł tutaj coś dla siebie. 
Na stronie polskagotuje.pl możecie znaleźć e-wydanie gazety, jak i również dostępna jest w kiosku :)

Dziś prosta, tradycyjna strucla z serem i kruszonką. 
Chyba nie muszę nikogo przekonywać co do tego wypieku. Jeśli jeszcze nie piekliście strucli to już czas ją wypróbować :D




Składniki 2 strucle:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki miodu
  • pół łyżeczki soli
  • 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych
Nadzienie: 
  • 500 g twarogu (u mnie swojski twaróg) 
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 4-5 łyżek cukru z prawdziwą wanilią
Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru z wanilią
  • 60 g miękkiego masła

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).

Nadzienie: Do zmielonego twarogu dodać jajko, żółtko oraz cukier. Całość dobrze zmiksować. 
Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 2 części. Każdą z nich krótko zagnieść i rozwałkować na dość cienki prostokąt, na blacie posypanym mąką. Nałożyć ser.
Następnie zwinąć rulon, przekroić pośrodku wzdłuż, ale nie do końca. Powstałe 2 "paski" spleść ze sobą, a na końcu skleić. Przenieść na blachę wyłożoną pergaminem i zostawić przykryte do wyrośnięcia na ok. 1h. lub do podwojenia objętości. (patrz zdjęcia splatania)
Posmarować ciasto rozmąconym jajkiem posypać kruszonką. Piec ok.: 20-30 minut w temp. 180 stopni.


12 komentarzy:

  1. przepis w gazecie, super! gratuluję :)
    a strucla, mmm, pycha! uwielbiam wypieki z serem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzę o takiej kolacji :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. strucla idealna :)

    zapraszam do mojej akcji :) więcej info na blogu
    zielonakuchnia.blogspot.com :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze mi się taka strucla domowa marzyła, cudna!


    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam drodżowe wypieki, uwielbiam strucle, a tym bardziej z serem. Dobrze, że skończyły mi się składniki, bo pewnie zaraz bym taką upiekła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym taki kawałeczek na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam
    Znalazłam się na tej stronie przypadkiem,i kto by pomyślał,właśnie moje strudelki rosną ,a na pewno będą super.Mniam
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdjęcie to bym zmienił hehehehehe Toż to zakalec żywcem....moja wg. tego przepisu wyrosła ślicznie :) Mało blachy nie rozerwała ....no może przesadzam ale na pewno nie taki naleśnik :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy: Może i płaska ale nie zakalcowata :) Wiem jak wygląda zakalec, w tej strucli sera jest bardzo dużo a ciasta mniej :P Co do zdjęć... nie wszystkie muszą być perfekcyjne, byłoby nudno gdyby wszystkie były idealne :) Pozdrawiam
    Justyna

    OdpowiedzUsuń