"Dziś przepis w wydaniu wytrawnym - przecież domowe wypieki to nie tylko ciasta i ciasteczka. Na niedzielny obiad zrobiłam PIZZĘ NA CIEŚCIE ORKISZOWYM ZE SZPINAKIEM, KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I KUKURYDZĄ. Aby nadać pizzy troszkę wyjątkowości zrobiłam spód z "serową ramką". Pomysł ten zaczerpnęłam z jednej z tutejszych pizzerii w Irlandii. Właśnie pizza w takim wydaniu jest tutaj bardzo popularna i lubiana. Oprócz cienkiego spodu wokoło tworzy się małą ramkę z ciasta z nadzieniem z sera mozarella. Po podzieleniu pizzy na kawałki prezentuje się ona niebanalnie i smakuje wybornie:) Któż z nas nie przepada za ciągnącym się serem??"
Dorothy
Składniki na formę o średnicy 32 cm:
Ciasto:
- 250 g mąki orkiszowej
- 150 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- płaska łyżka suszonego oregano
Nadzienie:
- 260 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 150 g sera ricotta
- sól, pieprz
- 2 kulki białej mozarelli
- 2 małe papryczki - zielona i żółta
- mała puszka kukurydzy
- 200 g fileta z kurczaka + 2 łyżki oliwy
- 3-4 łyżki startego sera żółtego (u mnie gouda)
Sposób wykonania:
Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, wymieszać z solą i oregano. Zrobić wgłębienie, wlać drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody (Jeżeli ciasto jest za rzadkie dosypać mąki). Wyrobić przez 10-15 minut. Przykrć ściereczką i odstawić na 1 h do wyrośnięcia.
Cebulkę pokroić w drobą kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę i podsmażyć na złoty kolor. Wsypać szpinak i dusić ok 3 minuty, dodać ser ricotta oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Dusić do całkowitego odparowania wody, odstawić do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy większej niż średnica blachy. Przełożyć na wysmarowaną oliwą blaszkę - ciasto ma wystawać ok 3,5 - 4 cm poza nią. Wokoło rozłożyć pokrojoną na kawałki mozarellę, tak aby utworzyła ona ramkę. Przykryć ser wystającym poza foremkę ciastem - tak jak na załączonych fotografiach. Przygotowany spód odstawić na 30 minut.
Papryki poproić w cieniutkie paseczki. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na oliwie i odstawić do wystygnięcia.
Na spód pizzy rozłożyć farsz szpinakowy, papryki, kurczka oraz kukurydzę. Posypać starym serem.
Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Włożyć blaszkę do górnej części piekarnika i piec przez 15 - 20 minut - do czasu aż spód i boki pizzy będą ładnie zrumienione.
Cebulkę pokroić w drobą kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę i podsmażyć na złoty kolor. Wsypać szpinak i dusić ok 3 minuty, dodać ser ricotta oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Dusić do całkowitego odparowania wody, odstawić do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy większej niż średnica blachy. Przełożyć na wysmarowaną oliwą blaszkę - ciasto ma wystawać ok 3,5 - 4 cm poza nią. Wokoło rozłożyć pokrojoną na kawałki mozarellę, tak aby utworzyła ona ramkę. Przykryć ser wystającym poza foremkę ciastem - tak jak na załączonych fotografiach. Przygotowany spód odstawić na 30 minut.
Papryki poproić w cieniutkie paseczki. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na oliwie i odstawić do wystygnięcia.
Na spód pizzy rozłożyć farsz szpinakowy, papryki, kurczka oraz kukurydzę. Posypać starym serem.
Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Włożyć blaszkę do górnej części piekarnika i piec przez 15 - 20 minut - do czasu aż spód i boki pizzy będą ładnie zrumienione.
Smacznego!
ta pizza mnie kusi! oj, bardzo!
OdpowiedzUsuńSuper :) uwielbiam szpinak!
OdpowiedzUsuńNie robiłam nigdy takich serowych boków, muszę spróbować, bo na pewno są pyszne :)
OdpowiedzUsuńJaka ładna i na dodatek orkiszowa.A serek oczywiście lubią wszyscy:)
OdpowiedzUsuńserowy bok? genialny pomysł :)
OdpowiedzUsuńNie powstrzymałoby mnie nic przed zjedzeniem kawałka takiej pizzyxD
OdpowiedzUsuńsuper pomysł z tym bokiem, musiała byś pyszna:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie !
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, nigdy nie pomyślałabym, żeby zrobić ja w ten sposób. Rewelacja!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i ten ser w serowym boku :))
OdpowiedzUsuńuwielbiam pizze z mąki orkiszowej, ta tradycyjna zw zwykłej pszennej wydaje mi się zbyt błaha, bez smaku. i to nadzienie.. pełna rozpusta! :)
OdpowiedzUsuńjuż od jakiegoś czasu chodzi za mną pizza, ale właśnie w takiej zdrowszej wersji jak u Was :)
OdpowiedzUsuń