Nie byłabym sobą, gdybym przed wyjazdem na studia nie upiekła czegoś pysznego :). Dziś od rana spędzam czas w kuchni... pasteryzacja słoików z obiadkami, klejenie pierogów no i robienie ciast.
Propozycja z gruszkami i orzechami laskowymi.
Ciasto jest puszyste, chrupiąca kruszonka z podpieczonymi orzechami. Pychota!
Teraz tylko trzeba będzie zrobić paczkę dla moich kochanych współlokatorek i jestem gotowa do drogi:)
Justin
Ciasto:
- 100g miękkiego masła
- 100g cukru
- 2 jajka
- 200g kwaśnej śmietany
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 450g pokrojonych w kostkę gruszek
Kruszonka:
- 60g mąki pszennej
- 60g masła
- 100g orzechów laskowych
- 1/2 szklanki brązowego cukru
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, na białą puszystą masę. Następnie dodać jajka cały czas miksując. Kiedy masa dokładnie się połączy ze sobą dodajemy śmietanę.
Do utartej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia całość miksujemy.
Składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść. Orzechy laskowe przekroić na mniejsze kawałeczki. Wsypać do gotowej kruszonki i wymieszać.
Przygotować tortownicę o średnicy 21cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na spód nakładamy połowę masy. Następnie posypujemy 1/2 kruszonki i dodajemy gruszki. Na gruszki wykładamy resztę ciasta oraz pozostałą kruszonkę.
Ale cudnie wygląda, i pewno tez tak smakuje! Chyba będe musiała zapozyczyć Tw przepis, bo ciasto wygląda niezwykle kusząco:)
OdpowiedzUsuńgruszki, orzechy, wszystko, co uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńoch, zjadłabym kawałek. :)
OdpowiedzUsuńJest tu wszystko co lubię,rewelacyjnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńto już wiem co zrobię z całą michą gruszek :)
OdpowiedzUsuńprawdziwie domowe :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam orzechowe kruszonki! musi się cudownie kompnować z soczystością gruszek
OdpowiedzUsuńswietna propozycja:) pisze sie na kawalek:)
OdpowiedzUsuńPyszności :) Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń