Strony

środa, 26 września 2012

HAWAJSKI TORT MARCHEWKOWY

Tort ten zrobiłam na moje urodzinki. Goście zjawili się w weekend i zajadali się pysznym torcikiem marchewkowym z dodatkiem ananasa i kokosu. 
Bardzo im smakował z racji tego, że nie był zbyt słodki :). 
Nie robiłam kremu na bazie masła, gdyż wtedy tort byłby bardzo ciężki. Dlatego według mnie najlepszym rozwiązaniem była bita śmietana, która nadała "lekkości" ciastu. Polecam!

Justin



Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka posiekanych ananasów z puszki
  • 3 szklanki startej marchwi
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 130g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 125 ml mleka
Krem:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 szklanka wiórek kokosu
  • 2-3 łyżki cukru pudru (można dodać więcej)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki syropu z ananasa
Wykonanie:
Ananas dobrze odsączyć z syropu i pokroić w niewielką kostkę. Marchew obrać i zetrzeć na tarce lub robocie kuchennym.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka cały czas miksując. Następnie dodajemy mleko. (Jeśli masa stanie się "grudkowata" nie przejmujcie się po dodaniu suchych składników powinna być ok :)). Kiedy wszystkie składniki będą dobrze zmiksowane dodajemy mąkę, cynamon. sodę, proszek do pieczenia. Następnie marchew i ananas. Całość dokładnie mieszamy.
Gotowe ciasto przekładamy do 2 tortownic o średnicy 23cm. Pieczemy w 180 stopniach 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia, a następnie przekrawamy go na połowę, aby uzyskać 4 blaty. Jeśli macie problem z przekrojeniem można upiec każdy blat w osobnej tortownicy.

Krem: Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Syrop z ananasa podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Do ubitej śmietany wlewamy żelatynę. Dodajemy kokos i delikatnie mieszamy całość.
Blaty dodatkowo nasączyłam pozostałym syropem z ananasa. Jednak nie musicie tego robić, ponieważ ciasto jest dość wilgotne :). Każdy blat przekładamy masą z kokosem i odstawiamy na 1godzinę, aż masa bardziej stężeje.





Inspiracja: Hawaiian Cake

20 komentarzy:

  1. marchewka to jednak fajna jest! :D same pyszności i do tego takie piękne z niej wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziewczyny, uspokójcie się z tymi pysznościami bo piekarnik wymęczę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Super ciasto! :) az slinka leci ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy: Spokojnie :) Nie długo rozpoczyna się rok akademicki więc teraz musimy nadrobić bo potem to czasu nie będzie na pieczenie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie próbowałam ciasta marchewkowego, ale widząc ten tort, wiem, że na 100% się w nim zakocham :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Słowo "hawajski" działa tu jak magia:)
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudo!!! Zapisuję do zrobienia!
    Piekłam podobny na urodziny Męża i też był pyszny!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciasto marchewkowe a ten tort podbił moje serce...:)!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale wielgaśny tort:)
    Poczęstuj mnie kawałeczkiem:)?

    OdpowiedzUsuń
  10. Schokolade Inspirationen: Chętnie bym poczęstowała ale niestety nie ma już ani jednego okruszka :D

    OdpowiedzUsuń
  11. świetna wersja warzywnej słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę upiec coś marchewkowego;)

    OdpowiedzUsuń
  13. wyglada pysznie. zjadlabym kawalek.

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmmm marchewkowy torcik. Pychota. Jeszcze ten kokos i ananas. Czego chcieć więcej!

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam ciasto marchewkowe! Muszę spróbować tego przepisu! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja ciągle szukam przepisu na idealne ciasto marchewkowe - wypróbuję Twoje już niedługo, bo na zdjęciach wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ciasto niestety nie wyszło :( a upiekłam je na swój ślub cywilny :( szkoda bo wygląda pięknie...

    OdpowiedzUsuń