Strony

niedziela, 17 lutego 2013

LEMON&LIME CURD (krem cytrynowo-limonkowy)


"Przepis na lekki krem cytrynowo - limonkowy w wersji mniej kalorycznej - bez dodatku masła. Jest równie pyszny i delikatny jak oryginalny. Gorąco polecam!"

Dorothy



Składniki:
  • 250 ml soku - wyciśnięty z 3 cytryn i 2 limonek (skórka otarta z 2 cytryn)
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru (ja dałam 100g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy (pominęłam)

Wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieścić w garnuszku i zagotować, mieszając. Pogotować, mieszając, przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty.

Umieścić w słoiczku. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.

źródło inspiracji: Lemon curd


tresura psów kraków


7 komentarzy:

  1. ma fantastyczną konsystencję - nic tylko wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Lemon Curd <3

    Bardzo fajny i prościutki przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już długi czas przymierzam się do tego kremu. Muszę w końcu się za niego zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Greаt weblog hеre! Also your web site a lot
    up fast! What wеb host arе уou using?
    Can ӏ get your aѕsociate link for your host? I want my
    sitе loаdeԁ uρ as quickly as yours lоl

    my blog рοst - blu e cig Review
    My web site - blu Cig

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny kolor i cudowny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow ma tak świetny kolor, że musze musze go zrobić:)dziękuję za przepis, wow jest zajefajny:):)buziaki, Lou

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciągle nie udaje mi się go przygotować... a wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń