Strony

piątek, 15 lutego 2013

PÓŁFRANCUSKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ


Długo nie mogłam się zdecydować, które rogaliki upiec. Postawiłam na przepis z drożdżami i masłem. Pięknie wyrosły, są bardzo mięciutkie i delikatne. Najważniejsze, aby marmolada była dobrej jakości. Polecam!

Justyna



Składniki:
  • 450g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • 50g cukru
  • 2 żółtka
  • 50g roztopionego masła
  • ok. 1/2 l mleka
  • 200g miękkiego masła
  • marmolada wieloowocowa
Wykonanie:
Z drożdży, cukru, 150g mąki i niecałej szklanki ciepłego mleka zarobić rozczyn. Rozczyn powinien być gęsty jak śmietana :). Gdy wyrośnie, wyłożyć do pozostałej mąki, dodać rozmącone z resztą mleka żółtka. Całość dokładnie zagnieść. Wyrobić ciasto, pod koniec dodając stopione masło. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 
Następnie wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na formę koła, nałożyć na środek 200g miękkiego masła, rozsmarować nożem tak, aby można było ciasto złożyć w formę koperty jak na ciasto francuskie.
Założyć ciasto w kopertę, wałkować na prostokąt, obracając ciasto o 90 stopni. 
Gotowe ciasto rozwałkować na koło, wykroić małe trójkąty, na które układamy marmoladę i formujemy rogaliki. Gotowe rogale smarujemy białkiem. Piec w 180 stopniach 15-20 minut. 


 

vans

11 komentarzy:

  1. Wyglądają świetnie i z pewnością tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pieczarka mySia15 lutego 2013 08:10

    Wspaniałe! :) uwielbiam takie rogale, tez pieklam niedawno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosia: Zapraszamy, mamy jeszcze kilka rogalików :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rogaliki wyglądają rewelacyjne a zdjęcia piękne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam taką słodką galanterię! Rogaliczki urocze!:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie rogaliki kojarzą mi się z babcią:)

    OdpowiedzUsuń
  7. smakowicie wyglądają, bardzo lubię takie rogaliki:D

    OdpowiedzUsuń
  8. jejku, jak dawno nie robiłam rogalików :) a tak pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają tak apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń