"Na blogach pojawiają się ciasta owocowe, lody, serniki na zimno... U nas coś bardziej zimowego :).
Przeszukując zdjęcia na komputerze natknęłam się na makowca. Piekła go mama z okazji imienin taty.
Makowiec prezentuje się fantastycznie. Jeśli lubicie mak i kokos to ciasto to z pewnością Wam zasmakuje :).
Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji."
Justyna i Dorota
Składniki na ciasto kruche:
- 60 dag mąki
- 30 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- 6 żółtek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
Posiekać masło z mąką. Dodać resztę składników i zarobić ciasto. Podzielić na 3 części: I - wyłożyć na blachę (21 x 31cm), II - zamrozić, III - dodać kakao i też zamrozić.
Ciasto kokosowe:
Ciasto kokosowe:
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 20 dag wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, kokos i wymieszać.
Ciasto Makowe:
Ciasto Makowe:
- 30 dag sypkiego maku
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 25g rodzynek
- 25g posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
Mak sparzyć i zemleć. Dodać żółtka, masło roztopione, rodzynki, miód i orzechy. Ubić białka na pianę, dodać do maku i lekko wymieszać.
Przygotowanie do pieczenia:
Przygotowanie do pieczenia:
Ciasto I rozwałkować, wyłożyć do foremki i posmarować powidłami śliwkowymi. Ciasto makowe i kokosowe układać na przemian pasami wzdłuż foremki. Na to zetrzeć ciasto III i znów kłaść pasami, odwrotnie, kokos i mak. Na wierzch zetrzeć ciasto kakaowe. Piec w temp. 180'C przez 40-50 min.
Co za wspaniale zdjecia,pysznosci.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z makiem, więc zapisuję przepis i piekę przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto musi być pyszne, zwłaszcza, że pochodzi z książki Siostry Anastazji :)
Zapisuję do wypróbowania. Jak zrobię, dam znać jak wyszło :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Super! Czekamy na recenzję:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam" zimowe" ciasta, a mak w każdej postaci, ale nie lubię całej roboty z parzeniem. Po majówce spróbuję upiec go z gotowym makiem z puszki- ciekawe jak wyjdzie, mam nadzieję, że OK. Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńTen makowiec wygląda fantastycznie:-)
OdpowiedzUsuń