"Bardzo dobry sposób na wykorzystanie mięsa, które pozostaje nam głównie z rosołu oraz innych zup. U nas w domu mama zawsze je obiera i zamraża. Gdy nazbiera tego dość sporo, robi paszteciki. Ciężko było - jak zwykle - uzyskać przepis od mamy, ale po wielu prośbach udało się:) Jeśli macie jakieś pytania odnoście przepisu - piszcie:) Paszteciki najlepsze są z dodatkiem pieczarek, więc z ich dodatkiem podajemy przepis. Wspaniale smakują z barszczem czerwonym. Smacznego!"
- 1/2 kg mąki
- 50 g drożdży
- płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki oleju
Drożdże rozrobić z cukrem w dużym naczyniu. Następnie wlać mleko i resztę składników. Wyrobić ciasto by było gładkie.Ciasto powinno mieć konsystencję, tak jak na ciasto drożdżowe.
Odstawić na ok 1h do podwojenia objętości.
Składniki na farsz:
- 1/2 kg startych pieczarek
- 2 cebule pokrojone i podsmażone na maśle
- 1/2 kg mięsa gotowanego (różnego rodzaju)
Mięso zmielić razem z cebulą i wymieszać z pieczarkami. Doprawić solą, pieprzem, oregano, majerankiem - według uznania:)
7 komentarzy:
oj, takie jak najbardziej, i do tego barszczyk czerwony;)
mnie też od razu skojarzyły się z barszczem :-)
ale pychotka! bardzo lubie takie paszteciki do barszczyku :)
pychota! (:
Wszyscy jak paszteciki to barszcz...no cóż, ja też :P
pyszniutko wyglądają...:)
ale dawno nie jadłam pasztecików! koniecznie muszę zrobić :)
Prześlij komentarz