"Jest to mój ulubiony przepis..:) Od dawna chciałam upiec rogaliki maślane, ponieważ bardzo je lubię, więc szukałam dobrego przepisu. I znalazłam już za pierwszym razem ! :)
Rogale są pyszne...
(to mało powiedziane) są nieziemskie...:D .
Najlepiej smakują same i z masełkiem. Z pewnością będę piekła te rogaliki nie raz...:D
Bardzo Gorąco Polecam !!"
Maślane rogale (16 szt.):
* 500g mąki pszennej
* 2 łyżki miodu
* 5 łyżek ciepłej wody
* 30g drożdży świeżych
* 100ml mleka
* 50g masła
* 1 jajko
* 1/4 szklanki cukru
Na wierzch:
* 1 jajko
* mak
* 1 jajko
* mak
Wykonanie:
Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło rozpuścić, gorące zalać zimnym mlekiem, pozostawić do wystudzenia. Do drożdży dodać mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Dokładnie wymieszać, przełożyć na oprószony mąką blat i wyrobić elastyczne, niezbyt zwarte ciasto.
Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość).
Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Oba placki podzielić na 8 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy.
Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem.
Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni (piekłam z termoobiegiem).
13 komentarzy:
Wspaniałe! Gdyby nie to, że za kilka godzin wyjeżdżam na wakacje, zaraz zabrałabym się za zagniatanie ciasta:)
Pozdrawiam!
wyglądają tak cudownie puchato :)
wspaniale rogale! i na pewno pyszne:) do tego kubek mleka i jest super jedzonko:)
Piękne! Przydałyby się jutro na śniadanie:)
Są cudownie wręcz puchate!
Piękne te rogaliczki. Zjadłabym na śniadanko z masełkiem i dżemem :)
takich jeszcze nie robiłam, a przepis wydaje się być świetny;DD zapiszę sobie;)
Oj tak, zgadzam się...nie ma niczego lepszego od maślanych rogalików!
do tego.. cieniutka warstwa masła i duża łyżeczka dżemu!
Do rogalików potrzebna jest najzwyklejsza mąka pszenna jaką na co dzień używamy...:)
Rogale, to Ci powiem, że istne dzieło sztuki;P
Robiłam te rogaliki, niebo w gębie!! Takie delikatne jak chmurka ;D
Przepis już dodany do zakładek i dodatkowo zapisany w zeszycie ;) A tam zapisuje tylko sprawdzone i warte powtórzenia przepisy, dziękuję ;)
jutro z rana zabieram się za pieczenie:) p.s. świetny blog! pozdrawiam
Prześlij komentarz