Strony

sobota, 7 sierpnia 2010

JAGODZIANKI

"Witam ponownie Kochani:) Znowu prowadzimy wspólnie naszego bloga . Wypoczęta i pełna zapału do wypróbowania nowych przepisów zabieram się do pieczenia kolejnych słodkości z moją Kochaną Siostrzyczką:* 

P.S.: Dziękuję, że chodziłaś za mnie do pracy i prowadziłaś samotnie blogaska:* ILY"

Dorothy

"Jagód tego lata jest u nas bardzo mało. Ciężko kupić te pyszne, malutkie z lasu. Na szczęście udało się nam  zakupić te ogrodowe - lepsze to, niż nic:P Serwujemy więc dzisiaj JAGODZIANKI i zapraszamy do wspólnego pieczenia!" 




Cytuję Karolcię:
"Przepis na 18-20 bułeczek:

CIASTO:

* ½ kg mąki
* 2 jaja
* ½ szklanki cukru
* 2 łyżki masła
* 50 g świeżych drożdży
* szklanka (250 ml) mleka
* szczypta soli

 


NADZIENIE:
* ½ kg jagód
* 3 łyżki cukru
* 2 opakowania (po 8 g) cukru waniliowego

* jajko
* łyżka mleka
* cukier do posypania




1. Mleko podgrzewać na małym ogniu, aż będzie ciepłe, ale nie gorące.
2. Drożdże rozkruszyć w miseczce. Dodać ciepłe mleko, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszać, aż składniki się połączą, a drożdże rozpuszczą. Przykryć miskę folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
3. Jajka ubić z cukrem na białą, puszystą masę.
4. Masło rozpuścić w niewielkim garnuszku.
5. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli. Wlać wyrośnięty roczyn, wymieszać.
6. Dodać jaja z cukrem i roztopione letnie masło. Ponownie wymieszać.
7.Wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Uformować kulę, przykryć folią lub ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
8. Jagody przełożyć do miseczki, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym oraz bułką tartą.
9. Wyrośnięte ciasto podzielić na 18-20 równych części. Z każdej części uformować kulkę, spłaszczyć na dłoni, nałożyć jagody z cukrem. Krawędzie ciasta unieść ku górze, zlepić, uformować kulę.
10. Układać na natłuszczonej blasze. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
11. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 C. Tuż przed pieczeniem, rozkłócić jajko z mlekiem i posmarować bułeczki. Posypać cukrem.
12. Piec ok. 20 minut lub do czasu, aż bułeczki się zrumienią."



źródło: Jagodzianki 


10 komentarzy:

  1. Pyszne jagodzianki. Zjadłabym znowu, bo uwielbiam:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nabieram coraz większej ochoty na jagodzianki... ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. jagodzianki to cuda, uwielbiane

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie w pobliskich las wysyp jagód, na kolejny weekend szykuję się na jagodzianki, bo kusisz ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jagodzianki to coś, co mogłabym jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  6. też muszę w końcu zrobić (:

    OdpowiedzUsuń
  7. jagodzianki są dobre na każdą porę roku!

    OdpowiedzUsuń
  8. az sie zaslinilam na sam widok! wygladaja przeslicznie i na pewno sa pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można zrobić jagodzianki z mrozonymi jagodami?

    OdpowiedzUsuń
  10. Kerry-Marta: Oczywiście, że można jednak należy pamiętać o odsączeniu jagód z nadmiaru wody :)

    OdpowiedzUsuń