piątek, 13 sierpnia 2010

DOMOWE MUESLI

 "Dziś proponujemy Wam przepis na domowe muesli:)
Robimy je prawie co tydzień :P. 
Jest bardzo chrupiące, miodowe i maślane ... Doskonale smakuje z jogurtem:) Można dodać sobie orzechy, suszone owoce, co tylko chcecie. Przepis pochodzi z programu Rachel Allen, Polecamy!"


Składniki:
  • 125 g masła (dałyśmy 100 g)
  • 150 ml miodu
  • 50 g płatków owsianych
  • 100 g pestek z dyni
  • 100 g pestek słonecznika
  • 100 g wiórek kokosu
  • 100 g płatków migdałów

Wykonanie:

Masło roztapiamy i dodajemy miód (dodałyśmy jeszcze łyżeczkę cynamonu, dzięki czemu muesli ma taki śliczny kolor)). Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy dokładnie. Następnie wykładamy na dużą blachę równomiernie. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 160 stopni. mieszamy muesli. Podczas pieczenia sprawdzamy boki blachy i raz za czas mieszamy, aby się nie przypaliło. Po ostudzeniu można dodać suszone owoce. Przechowujemy w puszce lub pojemniku!

5 komentarzy:

asieja pisze...

domowe najpyszniejsze..
z jogurtem lubię

Ciastella pisze...

świetnie wygląda;D w sam raz na sniadanko;)

myniolinka pisze...

pyszne! ja bez jogurtowo-mlecznych dodatków zajadam... czyli na sucho :)

reve82 pisze...

....Podczas pieczenia sprawdzamy boki blachy i raz za czas....

można prosić o jakąś korektę tego przepisu?

rozumiem że pieczemy 25 minut i co jakiś czas mieszamy...a o co chodzi z tymi bokami?

Justin&Dorothy pisze...

reve82: Mieszamy muesli drewnianą łyżką, aby się zbytnio nie przypaliło