"Śnieg za oknem - coraz częściej myślimy o zbliżających się Świętach Bożego Narodzenia. My zabieramy się za wypróbowanie świątecznych przepisów. Dziś polecamy Wam ciasto z suszoną żurawiną - wilgotne, miękkie, z chrupiącą skorupką.
Pierwszego dnia podczas krojenia ciasto się sypie, ale drugiego jest idealne:). Herbata nadaje cudownego aromatu. Polecamy!"
Składniki:
- 1 jajko
- 50g masła
- 225g mąki pszennej
- 225ml mocnej herbaty
- 200g suszonej żurawiny
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- 30g drobnego cukru brązowego
- 1,75 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75ml rumowego syropu herbacianego*
- 1 lub 1,5 łyżki gruboziarnistego brązowego cukru (do posypania ciasta)
Wykonanie:
Zaparzyć mocną herbatę i wymieszać z syropem rumowym, następnie powstałą mieszanką zalać żurawinę. Pojemnik szczelnie zamknąć i odłożyć na minimum 4 godziny (jeżeli żurawina nie jest mocno sucha, można odłożyć tylko na godzinę ).
Zaparzyć mocną herbatę i wymieszać z syropem rumowym, następnie powstałą mieszanką zalać żurawinę. Pojemnik szczelnie zamknąć i odłożyć na minimum 4 godziny (jeżeli żurawina nie jest mocno sucha, można odłożyć tylko na godzinę ).
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i ucierać jeszcze przez chwilkę. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać do masła z cukrem i jajkiem. W tym momencie ciasto nabiera konsystencji kruszonki, wtedy należy dodać żurawinę razem z esencją herbaciano-rumową i wszystko razem starannie wymieszać.
Masę wlać do keksówki (np. 34x11cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Z góry posypać gruboziarnistym brązowy cukrem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180'C, wstawić ciasto i piec około 1 godziny do tzw. suchego patyczka.
* Rumowy Syrop Herbaciany znany jako Czeski Rum, jeśli nie macie, można zastapić go 75ml soku pomarańczowego.
DRUKUJ PRZEPIS
Już dawno miałam upiec to ciasto. Wasze jest takie apetyczne!
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle smacznie!:))
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco, no i ta żurawina...
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że już kolejna osoba upiekła moje herbaciane ciasto :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało!!