Strony

środa, 5 stycznia 2011

CIRIOLE - WŁOSKIE BUŁECZKI


"Już nie pamiętamy, kiedy ostatni raz piekłyśmy bułeczki. Zatęskniłyśmy za domowym pieczywem - chrupiącym i cieplutkim.
Będąc we Włoszech w jednej z restauracji na śniadanie dostaliśmy Ciriole z dodatkiem dżemu. Warto było przypomnieć sobie ich smak :).
W oryginalnym przepisie ciasto zawiera tylko mąkę pszenną, my jednak 50 g tej mąki zamieniłyśmy na mąkę pszenną graham.

Bułeczki są pyszne - chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku:)."

Składniki na 8 bułek: (w oryginalnym przepisie wychodzi 6 sztuk, my jednak chciałyśmy mniejsze bułeczki)
  • 450 g mąki pszennej
  • 50 g mąki pszennej graham
  • 225 g wody
  • 23 g oliwy z oliwek
  • 13 g świeżych drożdży
  • 10 g soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Cukier, połowę ilości wody i drożdże umieszczamy w miseczce, mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, oliwę z oliwek i zaczyn. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając tyle wody, ile potrzeba. Jeśli wyrabiamy ręcznie powinno nam to zająć około 20 minut, jeśli wykorzystamy mikser - 10. Formujemy kulę, przekładamy do naoliwionej miski i odstawiamy do rośnięcia na 1.5-2 godziny.
 

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką, dzielimy na 6 porcji, a każdą wałkujemy na owalny placek długości 15 cm. Zwijamy od krótszego boku, przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i zostawiamy na 40-45 minut w ciepłym miejscu.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni, bułeczki nacinamy z wierzchu wzdłuż i pieczemy około 15-20 minut, aż się zezłocą. Smacznego!


źródło: Włoskie bułeczki

8 komentarzy:

  1. Wyglądają cudownie!
    Uwielbiam takie pulchne,domowe pieczywo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie ładne te bułeczki! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym kanapeczkę z taką chrupiącą bułą ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam te bułeczki i bardzo mi smakowały. ach, jak patrzę na wasze to ślinka mi cieknie i chyba jutro sobie je upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda, że moja kolacja nie składała się z takiej bułeczki :) Pięknie się prezentują.

    OdpowiedzUsuń
  6. rety, rety, jakie urocze!
    mmm...

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają ślicznie. Chętnie wypróbuję ten przepis. Muszą doskonale pasować do włoskich sałatek.

    OdpowiedzUsuń
  8. Super bułki.
    Piekę je średnio co dwa dni i nam smakują;) Nie chce mi się tylko bawić w formowanie, piekę kulki ;D
    W sklepie spożywczym takie zawijane kupowałam, nie wiem co oni tam dodają, ale mają specyficzny super smak - pewnie kwestia mąki.

    Pozdrawiam i dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń