"Zdecydowanie to jedne z naszych ulubionych ciasteczek. Są bardzo kruche i chrupiące... :)
Rodzynki sprawiają że ciastka są również delikatnie ciągnące.
Zniknęły zaraz po upieczeniu. Dlatego kolejnym razem będziemy piekły z dwóch porcji.
Gorąco Polecamy!"
- 125g masła
- 1 / 3 szklanki cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 1 1 / 4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mleka
- 1 1 / 2 szklanki płatków kukurydzianych
- 1 / 2 szklanki sułtanek
Wykonanie:
Utrzeć masło, cukier z wanilią na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i miksować na średnich obrotach. Wlać mleko cały czas ucierając.
Następnie dodać płatki kukurydziane i rodzynki wymieszać delikatnie łyżką. Z gotowego ciasta formować małe kulki i układać na blaszce. Piec 12-14 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciastka wystudzić na kratce.
Źródło: Sultana & Cornflakes
20 komentarzy:
Świetny przepis, muszę spróbować!
To coś dla mnie:)Wyglądają zachęcająco:)
bardzo mi się podobają, wypróbuję :)
Wspaniałe ciasteczka :) Ja tez ostatnio wzięłam się za pieczenie ciastek :)
fajny pomysł na wykorzystanie płatków:)
zdecydowanie coś dla mnie
Witaj! Cudne te twoje ciateczka, a czy mozna czyms zastapic te rodzynki, np. zurawiną albo czekolada? Pozdrawiam i napewno upieke te ciasteczka!
Dobry pomysł - już zapisałam :)
ooo pychotki :)
Dziękujemy za miłe komentarze :)
pieczarkamysia: Z żurawiną również będę pyszne i ciągnące. Ze śliwkami suszonymi, z czekoladą również jest wiele opcji... :D
Piekne ciacha. Chrupiace i ciagnace zarazem? Nie moglabym sie im oprzec!
Super! Przepisuję sobie przepis :)
Ostatnio miałam podobne w planach, bo kupiłam zdecydowanie za dużą pakę corn flakes i szukałam wykorzystania przynajmniej części ;).
jakie ładne! skoro kruche i chrupiące, to mam nadzieję, że znajdę trochę czasu na ich przygotowanie :)
Świetny pomysł, ciekawa jestem smaku tych ciasteczek :)
O, robiłam takie! Są przepyszne :)
postanowiłam je upiec, dobrałam idealnie wszystkie proporcje jak z przepisu, trzymałam się sposobu wykonania, po wstawieniu do piekarnika uformowane kulki po prostu po chwili się rozpłynęły...
co nie tak?
Jakiej konsystencji miała Pani ciasto. Musi być bardzo gęste... może było za rzadkie dlatego pani się rozpłynęły? Sprawdziłam wszystko dokładnie z oryginalnym przepisem i jestem nieco zdziwiona, że Pani się "rozlały".
Wyglądają pysznie;) Na pewno je wypróbuję;)
A ja je zrobiłam i nie miałam żadnych problemów, są pyszne! Efekt u mnie na blogu, zapraszam :)
Prześlij komentarz