"Dziś przepis na zdrowe i pyszne pierogi z serem :). Wykorzystałam przepis z naszego bloga na pełnoziarniste pierogi. Ciasto i farsz robi się bardzo szybko. Polecam!"
Na ciasto (składniki na ok. 20 pierogów):
- 1 szklanka mąki razowej
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
Na farsz:
- 250g sera białego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- jajko
- 1 łyżka miodu
Mąkę i sól zagnieść z ciepłą wodą, ciasto zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na 15 minut. Ser zmielić, dodać jajko cukier, miód i dokładnie wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować cienko, wyciąć kółka, nałożyć na nie farsz i lepić klasyczne pierogi. (Jeżeli ciasto jest klejące i macie problem z rozwałkowaniem to podsypać, dość sporo, mąką pszenną, lub rozwałkować je pomiędzy folią spożywczą). Gotować we wrzącej, osolonej wodzie (płaska łyżeczka soli). Gdy wypłyną do góry czekamy jeszcze około 1-2 minuty i wyjmujemy je łyżką cedzakową. Podawać z cynamonem. Smacznego!
od dawna mam ochotę na takie pierogi (w ogóle na pierogi), więc chyba w końcu pora zakasać rękawy :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale... Ale bym zjadła takie pierożki :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
ile pierożków wychodzi z tego przepisu?:)
OdpowiedzUsuńMniam...fajna propozycja:)
OdpowiedzUsuńmama też jadła???:D
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Z tej porcji wychodzi ok. 20 pierogów :)
OdpowiedzUsuńDorothy: Mama nie jadła.. :) Zrobiłam jej z normalnego ciasta na pierogi :D
Lubię mąkę razową, do tego ze słodkim serkiem.. Nie, to musi być smaczne połączenie! ;)
OdpowiedzUsuńRobiłem bardzo podobne..smaczne były..ale..tak jak chleb jem tylko razowy, ciasta z mąką z PP uwielbiam..tak pierogi preferuję jednak tradycyjne;))
OdpowiedzUsuńmozna wiedziec ile wychodzi pierogow ze szklanki maki? :)
OdpowiedzUsuńmożna po zrobieniu większej ilości zamrozić nie ugotowane?
OdpowiedzUsuńcoco: Ze szklanki mąki wychodzi ok 18 pierogów :)
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Tak można, my często tak robimy. Przed włożeniem pierogów do zamrażarki najlepiej obtoczyć je w mące, potem włożyć do zamrażarki na ok 30min do godziny. Potem wyjmujesz i wkładasz do woreczka :). W ten sposób pierogi się nie sklejają no i jak chcesz je ugotować to wyjmujesz tyle ile chcesz :D