"Od kilku dni mamy nareszcie piękne lato, bardzo upalne. Zdecydowanie nie polecam włączać piekarnika :D. Dlatego kolejne przepisy będą zdecydowanie bardziej orzeźwiające i bez pieczenia.
Jeszcze przed wielkimi upałami udało mi się upiec czekoladowe ciasto drożdżowe. Idealne w smaku z dodatkiem budyniu i śliwek, które zalegały w spiżarni jeszcze z tam tego roku. Polecam!"
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- 20 g suchych drożdży lub 40 g drożdży świeżych
- 2 duże jajka
- 100 g masła, roztopionego
- 310 ml mleka
- 100 g czekolady gorzkiej, drobniutko posiekanej
- 100 g czekolady mlecznej, drobniutko posiekanej
- ok. 600g śliwek (ja użyłam śliwek ze słoika zasypane cukrem)
Budyń:
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- 750ml mleka
Czekoladowa kruszonka:
- 150 g masła, w temperaturze pokojowej lub bardziej miękkiego
- 150 g zwykłego białego cukru
- 3 łyżki cukru demerara
- 110 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Do większego naczynia przesiać mąkę,
kakao i sól. Dodać cukier i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić
rozczyn). Dodać roztrzepane jajka, masło i mleko. Wymieszać do
połączenia, następnie wyrobić, do uzyskania gładkiego
i miękkiego ciasta (ciasto na tym etapie będzie dość luźne, nie należy
się tym przejmować; najlepiej wyrabiać ciasto mikserem z hakiem). Pod
sam koniec wyrabiania ciasta dodać do niego posiekane drobno obie czekolady.
Uformować z ciasta kulę (jeśli się da, ciasto jest dość rzadkie),
oprószyć mąką, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym
miejscu do podwojenia objętości (przez około 60 - 90 minut).
Formę prostokątną o wymiarach 25 x 35 cm
wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wyrośnięte ciasto ponownie
wyrobić, rozwałkować, lekko podsypując mąką i wyłożyć na dno formy. Na
ciasto wyłożyć lekko schłodzony budyń i śliwki przekrojone na połówki i wcześniej posypane 4 łyżkami cukru. Odstawić do wyrośnięcia,
pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed samym
pieczeniem posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC przez minimum 40 minut, do godziny (do tzw. suchego patyczka).
Kruszonka: Wszystkie składniki umieścić w naczyniu. Wyrobić między palcami na
kruszonkę. W razie konieczności dodać 1 - 2 łyżki mąki pszennej.
Źródło: Czekoladowe ciasto drożdżowe
6 komentarzy:
Nie dość że czekoladowe, to jeszcze z budyniem i drożdżowe! nadmiar szczęścia:D
Zgadzam się z zufik :). W dodatku połączenie czekolady i śliwek należy do idealnych!
Ależ ono apetycznie wygląda :)
wszystko co z budyniem musi być wspaniałe!
Bardzo pomysłowe!
to ciasto niesamowicie się na mnie patrzy... musi zagościć u mnie w domu, czysty obłęd!!!! po resztą jest tutaj wiele cudownych przepisów :)
Prześlij komentarz