piątek, 27 lipca 2012

DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI


"Co to był za tydzień.... mama wymyśliła sobie malowanie pokoi :) Z nią w czasie wakacji nie można się nudzić :D.
Dziś miałam nieco więcej czasu i szybciutko zrobiłam racuszki z jabłkami. Mniam... wyszły pyszne, nie za tłuste. Smażyłam je na niewielkiej ilości oliwy i dość szybko. Polecam !"

Składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 40g stopionego masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 jabłka

Wykonanie:
Mąkę przesiać, drożdże rozmieszać z cukrem. Dodać do mąki, wlać mleko, dodać jajka i masło. Pozostawić do wyrośnięcia, ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Do wyrośniętego ciasta dodajemy wcześniej obrane i pokrojone w kostkę jabłka. 
Racuchy kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz, smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać ciepłe z cukrem pudrem.


6 komentarzy:

Paulina pisze...

wyglądają wspaniale:)

Mariola Łyczak pisze...

Uwielbiam racuchy,chętnie zjem jednego:)

Brenia pisze...

Mniam, uwielbiam!

Madzialena pisze...

Jak ja dawno nie jadłam racuchów! Wyglądają super, chętnie porwałabym pare na śniadanie :)

Gosia pisze...

Uwielbiam racuchy, dawno nie robiłam z jabłkami, ale często robię z ulubionym twarożkiem Pilos:)

Ola pisze...

pyszny klasyk!

życie & podróże
gotowanie