"Co to był za tydzień.... mama wymyśliła sobie malowanie pokoi :) Z nią w czasie wakacji nie można się nudzić :D.
Dziś miałam nieco więcej czasu i szybciutko zrobiłam racuszki z jabłkami. Mniam... wyszły pyszne, nie za tłuste. Smażyłam je na niewielkiej ilości oliwy i dość szybko. Polecam !"
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 40g stopionego masła
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 25g świeżych drożdży
- 2 jabłka
Wykonanie:
Mąkę przesiać, drożdże rozmieszać z cukrem. Dodać do mąki, wlać mleko, dodać jajka i masło. Pozostawić do wyrośnięcia, ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Do wyrośniętego ciasta dodajemy wcześniej obrane i pokrojone w kostkę jabłka.
Racuchy kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz, smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać ciepłe z cukrem pudrem.
6 komentarzy:
wyglądają wspaniale:)
Uwielbiam racuchy,chętnie zjem jednego:)
Mniam, uwielbiam!
Jak ja dawno nie jadłam racuchów! Wyglądają super, chętnie porwałabym pare na śniadanie :)
Uwielbiam racuchy, dawno nie robiłam z jabłkami, ale często robię z ulubionym twarożkiem Pilos:)
pyszny klasyk!
życie & podróże
gotowanie
Prześlij komentarz