wtorek, 5 lutego 2013

KOKOSOWE CIASTO UCIERANE Z ANANASEM


Uwielbiamy wszystko co zawiera kokos, dlatego z pewnością zostajemy zwolenniczkami tego ciasta :). Z dużą ilością ananasa, wilgotne. Co tu dużo mówić, musicie wypróbować :)


J&D


Składniki na tortownicę o średnicy 20cm:
  • 3 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 mała puszka ananasów w syropie
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Ananasy pokroić w kostkę i odsączyć na durszlaku z nadmiaru syropu. Kokos podprażyć na patelni kilka minut.
Masło utrzeć z cukrem, pasta waniliową na puszystą białą masę. Następnie dodawać stopniowo po jednym jajku cały czas ucierając. Do masy dodajemy na przemian mąkę z kwaśną śmietaną. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia, kokos i ananasy, całość dobrze wymieszać drewnianą łyżką.
Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 35-40 minut.


wynajem autokarów wrocław

27 komentarzy:

Unknown pisze...

wygląda na bardzo puszyste, mniam tak jak lubię:)

kuchcikOla pisze...

niby proste, ale ta nuta kokosu dodaje mu charakteru :)

Kulinarny Zenit pisze...

Pięknie wyrosło, smak musi być bardzo egzotyczny :D

Magda pisze...

uwielbiam słodkie połączenie kokosu i ananasa :)

Evi pisze...

Wielce smakowite :)

MlecznAlejka pisze...

A czy można zrobić to ciasto bez ananasa lub dodać coś innego, cokolwiek co zastąpi ananas? :)

Justin&Dorothy pisze...

MlecznAlejka: Jasne, że można zmienić ananasa :). Wybór należy do Ciebie :D

Justin&Dorothy pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
gunia0392 pisze...

Mogę spytać co to za pasta waniliowa?

pieczarka mySia pisze...

Wspaniałe ciacho! Zapisuję przepis :)

Justin&Dorothy pisze...

gunia0392: Pastę Waniliową kupiła nam Dorota w Irlandii, są to naturalne ziarna wanilii w formie pasty (mi to przypomina gęsty syrop). My używamy jej do ciast, naleśników, sernika, placuszków... Jedna łyżeczka w zupełnościach wystarcza, aby czuć było wanilię :). Polecamy :).
Pastę można kupić również w sklepach internetowych, spotkałam ją też w sklepie "Piotr i Paweł" :)

Pozdrawiamy

gunia0392 pisze...

dziękuję za tak szybką odpowiedź :)

zufik pisze...

Wspaniałe ciasto

Anonimowy pisze...

bez ananasa i jestem w raju <3

Justin&Dorothy pisze...

Cassie: Bez ananasa będzie równie pyszne :P :)

Andźka pisze...

Fajne, puchate ciacho!

Ania pisze...

Mhmm chetnie sprobuje tej wersji polaczenia kokosu i ananasu ;)

Monia pisze...

Pyszności :)

gin pisze...

Wygląda bardzo puszyście - pycha! :)

monikape pisze...

Myślisz, że zamiast ananasa mogłabym dodać brzoskwinie z puchy? bo przepis super ale nie przepadam za ananasami :)

Justin&Dorothy pisze...

monikape: Jasne że można użyć brzoskwiń, tylko wcześniej odsącz je z nadmiaru syropu na durszlaku :)

Anonimowy pisze...

Witam, piekłam to ciasto 2 dni temu i uważam że przepis jest bardzo dobry ;] ciasto puszyste i wilgotne. Ale mało brakowało a zapomniałabymy dodac proszku do pieczenia poniewaz w opisie postepowania nie bylo o nim mowy!

Justin&Dorothy pisze...

Anonimowy: Dzięki za zwrócenie uwagi, dopisałysmy w opisie przygotowania proszek do pieczenia :P

Anonimowy pisze...

Czy można użyć śmietany homogenizowanej lub kefiru? Wygląda przepysznie, koniecznie muszę wypróbować.

Justin&Dorothy pisze...

Anonimowy: Sądzę, że kefir będzie lepszy niż śmietana homogenizowana :). Pozdrawiam
Justyna

Anonimowy pisze...

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Zaraz będę piekła. Pozdrawiam Marzena.

Anonimowy pisze...

Dodałam kefir, ciasto przepyszne. Wilgotne, kokosowe. Pozdrawiam Marzena.