Delikatne kruche ciasto, rozpływające się w ustach z dodatkiem gorzkiej czekolady oraz nadzienia z jabłek, rodzynek i cynamonu. Wierzch wykończony lekką pianką z ubitych białek.
Składniki na ok. 25-30 babeczek:
- 120g masła
- 2 żółtka
- 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1/4 szklanki cukru
Nadzienie:
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki cukru
- 1/8 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 2 jabłka
- 25g rodzynek
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Piana:
- 3 białka
- 1/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
- 50 g czekolady gorzkiej
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść w misce, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.
W czasie gdy ciasto się chłodzi zajmujemy się przygotowaniem
foremek do babeczek, smarując każdą z nich dokładnie (ale cieniutko)
masłem. Gdy ciasto jest gotowe odrywamy je po kawałku (reszta czeka w lodówce)
i rozwałkowujemy na grubość ok. 3- 4 mm, podsypując w razie
potrzeby odrobiną mąki. Foremki układamy ściśle obok siebie i przenosimy na nie
na wałku ciasto. Przyciskamy tak, żeby brzegi foremek odcięły kawałki ciasta, a
następnie pozostałym w foremce ciastem wyklejamy dokładnie babeczkę i układamy
ją na dużej blasze (tej, która jest zazwyczaj na wyposażeniu piekarnika). Gdy
blacha się zapełni, albo gdy skończą nam się foremki wstawiamy
babeczki do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 10 minut.
Nadzienie: W misce ucieramy żółtka z cukrem i cynamonem,
dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką. Całość mieszamy. Potem dodajemy pokrojone
w kostkę jabłka i rodzynki.
Na podpieczone babeczki łyżeczką nakładamy odrobinę
roztopionej czekolady, następnie wykładamy nadzienie. Całość wkładamy do
piekarnika i pieczemy kolejne 10 do 15 minut w 180 stopniach.
Na upieczone babeczki wykładamy ubitą pianę z białek z
cukrem i podpiekamy 10 minut.
Wystudzone babeczki wyciągamy z foremek i gotowe :).
14 komentarzy:
mniam!
Urocze, mini szarlotki!
robiłam dziś cos podobnego tylko w wiekszym formacie :) pozdrawiam!
bardzo fajne, kiedyś wykorzystam ten pomysł na babeczki :))
Wyglądają przepysznie! :)
o ale się złożyło, dzisiaj robiłam podobne:) bardzo ładnie wyglądają:)
Urocze i pysznie napakowane :)
bardzo apetyczne. wspaniale wygląda to wypadające wręcz, nadzienie. Pozdrawiam, Asia
mhm wyglądaja tak pysznie, ze rzucam diete:)dzis je robie:)
Takie babeczki to same pyszności!
I am going to be addicted to your blog ! Because eating is my brightest talent haha ! and it's quit delicious around here !
Excеllent pοѕt. I definitely аppгeciаte thіs ѕitе.
Continue the goοd work!
Alѕo vіѕit my blog post: http://v-strommers.it/wiki/index.php/Utente:Stefanie3
Also see my web site :: www.cyclist411.com
Greetings, I think your site may be having internet browser compatibility issues.
When I take a look at your web site in Safari, it looks
fine however, if opening in Internet Explorer, it has some
overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads
up! Aside from that, wonderful website!
Also visit my page; Article Directories
Also see my web page :: Bookmarking Backlinks
no w końcu babeczki wśród "muffinkowego szaleństwa"! :) muszę poszukać moich dawno nieużywanych foremek :)
__________
kuchniasentymentalna.wordpress.com
Prześlij komentarz