Strony

środa, 27 lutego 2013

KRUCHE BABECZKI Z JABŁKAMI I PIANKĄ


Delikatne kruche ciasto, rozpływające się w ustach z dodatkiem gorzkiej czekolady oraz nadzienia z jabłek, rodzynek i cynamonu. Wierzch wykończony lekką pianką z ubitych białek.


Składniki na ok. 25-30 babeczek:
  • 120g masła
  • 2 żółtka
  • 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/4 szklanki cukru
Nadzienie:
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/8 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 jabłka
  • 25g rodzynek
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
Piana:
  • 3 białka
  • 1/4 szklanki cukru 
Dodatkowo:
  • 50 g czekolady gorzkiej

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść w misce, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.

W czasie gdy ciasto się chłodzi zajmujemy się przygotowaniem foremek do babeczek, smarując każdą z nich  dokładnie (ale cieniutko) masłem. Gdy ciasto jest gotowe odrywamy je po kawałku (reszta czeka w lodówce) i  rozwałkowujemy na grubość  ok. 3- 4 mm, podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki. Foremki układamy ściśle obok siebie i przenosimy na nie na wałku ciasto. Przyciskamy tak, żeby brzegi foremek odcięły kawałki ciasta, a następnie pozostałym w foremce ciastem wyklejamy dokładnie babeczkę i układamy ją na dużej blasze (tej, która jest zazwyczaj na wyposażeniu piekarnika). Gdy blacha się zapełni, albo  gdy skończą nam się foremki  wstawiamy babeczki do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 10 minut.
Nadzienie: W misce ucieramy żółtka z cukrem i cynamonem, dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką. Całość mieszamy. Potem dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i rodzynki.
Na podpieczone babeczki łyżeczką nakładamy odrobinę roztopionej czekolady, następnie wykładamy nadzienie. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 10 do 15 minut w 180 stopniach.
Na upieczone babeczki wykładamy ubitą pianę z białek z cukrem i podpiekamy 10 minut. 
Wystudzone babeczki wyciągamy z foremek i gotowe :).




jasnowidz kraków

14 komentarzy:

  1. robiłam dziś cos podobnego tylko w wiekszym formacie :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne, kiedyś wykorzystam ten pomysł na babeczki :))

    OdpowiedzUsuń
  3. o ale się złożyło, dzisiaj robiłam podobne:) bardzo ładnie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Urocze i pysznie napakowane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo apetyczne. wspaniale wygląda to wypadające wręcz, nadzienie. Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  6. mhm wyglądaja tak pysznie, ze rzucam diete:)dzis je robie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie babeczki to same pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  8. I am going to be addicted to your blog ! Because eating is my brightest talent haha ! and it's quit delicious around here !

    OdpowiedzUsuń
  9. Excеllent pοѕt. I definitely аppгeciаte thіs ѕitе.
    Continue the goοd work!

    Alѕo vіѕit my blog post: http://v-strommers.it/wiki/index.php/Utente:Stefanie3
    Also see my web site :: www.cyclist411.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Greetings, I think your site may be having internet browser compatibility issues.
    When I take a look at your web site in Safari, it looks
    fine however, if opening in Internet Explorer, it has some
    overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads
    up! Aside from that, wonderful website!

    Also visit my page; Article Directories
    Also see my web page :: Bookmarking Backlinks

    OdpowiedzUsuń
  11. no w końcu babeczki wśród "muffinkowego szaleństwa"! :) muszę poszukać moich dawno nieużywanych foremek :)
    __________
    kuchniasentymentalna.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń