"Na dzisiejszy przepis natrafiłam przypadkiem szperając w sieci w poszukiwaniu nowych pomysłów na słodkości. Przepis zaintrygował mnie tym, iż przygotowanie ciasta drożdżowego odbywa się w dwóch etapach i jest niesamowicie proste. Dodatkowo na jego przygotowanie wystarcza zaledwie kilka minut:). Przepis polecam szczególnie osobom, które nigdy nie piekły ciasta drożdżowego, albo mają w zwyczaju powtarzać hasło w stylu: "mi ciasto drożdżowe nigdy nie wychodzi". Zapewniam, że to wyjdzie na pewno i na stałe zagości na waszych stołach.
Jako dodatki do drożdżówki polecam Wam lekkie owoce np. śliwki, wiśnie, maliny. Mogą to być również suszone owoce np. rodzynki. Ciasto ma delikatną konsystencję, więc w przypadku gdy dodacie ciężką masę serową ciasto nie będzie ładnie wyrośnięte. Gorąco polecam!"
Dorota
Składniki:
1 dzień:
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka (w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka cukru (ja dodałam mniej)
- 3 całe jajka
- szczypta soli
- 50 g drożdży
- łyżeczka pasty waniliowej (lub 16 g cukru waniliowego)
- 500 g mąki
- śliwki, rodzynki itp.
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 80g - 100 g cukru
- cukier waniliowy
Do miski wsypać mąkę i cukier. Wlać roztopione i gorące masło. Zagnieść wszystko razem. Pokruszyć na ciasto.
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki włożyć do miski (drożdże pokruszyć) i pozostawić na noc (nie wolno mieszać ani ugniatać!).
Na drugi dzień dosypać 1/2 kg mąki i dodać pastę waniliową. Ciasto wyrobić i wlać do formy. Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Ułożyć owoce, posypać kruszonką, wstawić do zimnego piekarnika i piec około 1 godz. w 170*C. Smacznego!
Źródło: Drożdżówka nocna
Robiłam to ciasto. Jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńJest to bardzo wygodne ciasto drożdżowe. Robię je troszkę inaczej, bo od razu sypię mąkę na górę i zostawiam tylko na 3 godziny i to wystarczy, nie musi stać całej nocy.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciacho zwłaszcza latem gdy są świeże owoce:)
OdpowiedzUsuńo tak tego mi trzeba:)włąsnie szukałam przepisu na dzisiejszy wieczor:)dzieki:)wyprobuje:)pozdrowienia, Lou
OdpowiedzUsuńWitam, na jak dużą blachę jest ciasto?
OdpowiedzUsuń20x30 cm:) Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńJA JUŻ CHCĘ LATO I ŚWIEŻE OWOCE!!! Uwielbiamy, najpyszniejsze !
OdpowiedzUsuńWonderful blog! I found it while searching on Yahoo News.
OdpowiedzUsuńDo you have any tips on how to get listed in Yahoo
News? I've been trying for a while but I never seem to get there! Thank you
my web site: golf tips senior golfers
Wiedzialsm, ze sie nie zawiode ;) Czesto korzystam z Waszych przepisow i wszystkie wypieki wychodza doskonale ;) Tym razem zrobilam to ciasto ze sliwkami i jest przepyszne!
OdpowiedzUsuńSuper, że smakowało !
OdpowiedzUsuńGorąco Pozdrawiamy :*
Cudowne! Takie jak robiła babcia. Nigdy w życiu mi nie wyszło, a uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe... pycha! Przetestujemy w weekend :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy!
uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń