"Nic nie symbolizuje Francji, lepiej od chleba. Szczególnie jeśli chodzi o długie, cienkie bagietki.
Idealne na poranne śniadanie. Ważne jest, aby ciasto nie było zbyt zbite (moje troszkę takie było :)), jeśli jest należy dodać wody.
Ciasto na bagietki robi się bardzo łatwo wystarczy tylko poczekać aż wyrośnie, upiec i można się zajadać :D.
Bagietki są miękkie w środku, a na zewnątrz mają chrupiące skorupkę. Polecam! "
Składniki na 2 duże bagietki:
- 1 opakowanie suchych drożdży (około 2 1 / 4 łyżeczki)
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 / 4 szklanki wody
Wykonanie:
Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie w dużej misce i pozostawić 5 minut. Następnie wymieszać z mąką i solą Wyłożyć ciasto na posypaną mąką powierzchnię. Wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne (jeśli ciasto jest zbite, należy dolać wody). Umieścić ciasto w dużej misce. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Podzielić ciasto na pół, z każdej połówki formować bagietki. Ułożyć je na blaszce do pieczenia, przykryć i pozostawić na 30 minut. Następnie każdą bagietkę naciąć. Na drugiej blaszce do pieczenia wylać 1/2 szklanki wody wstawić na dno piekarnika (pod wpływem pary skórka będzie twarda). Piec w temp. 230 ° C przez 20 minut. Ostudzić na kratce.
kiedy byłam we Francji kupowałam tylko bagietki, jadłam je non-stop :) chyba pora na ich domowych wypiek
OdpowiedzUsuńrewelacja! Idealne do zapiekanek! :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bagietki, we Francji jedza je do wszystkiego i tu zaczyna sie problem, latwo sie uzaleznic co potem przeklada sie na wage. no ale przeciez domowe bagietki sa "bezpieczniejsze" niz te ze sklepu... ;)
OdpowiedzUsuńAle dłuuuugaśne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają na bardzo chrupiące!
Mniam, ależ bym zapiekanki z nich zrobiła :)