"Jutro wybieram się do znajomej, zastanawiałam się długo co jej upiec.. :) Brat przyniósł słodkie, pyszne papierówki. Wykorzystałam je do pysznej kruchej szarlotki.
Z dodatkiem likieru amaretto, cynamonu i cukru waniliowego musi być pyszna ! :)
Mam nadzieję, że będzie smakować...."
Składniki:
- 200 g masła, pokrojonego w kostkę
- 380 g mąki
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g cukru
- cukier z prawdziwą wanilią (użyłam cukru waniliowego)
- szczypta soli
Nadzienie:
- 700 g jabłek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 80 g zmielonych ciasteczek (najchętniej używam twardych amaretti)
- 150 g cukru
- 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu ciasta
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200 st C.Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem. Dodać żółtka, cukier z wanilią i sól. Zagnieść gładkie ciasto, które podzielić na 2 części - jedna powinna być o ok. 1/3 większa od drugiej.Większą częścią wylepić spód i boki tortownicy o średnicy 22-24 cm. Po nakłuwać widelcem i wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut.Mniejszą część ciasta zawinąć w folię i schłodzić.
Jabłka pokrojone w plasterki połączyć z cytryną, cynamonem, goździkami, cukrem i ciasteczkami.
Włożyć do tortownicy z podpieczony ciastem. Wygładzić powierzchnię.
Pozostałą część ciasta rozwałkować na okrąg (ja najczęściej kładę ciasto między 2 kawałki folii spożywczej i w ten sposób wałkuję), ułożyć na wierzchu jabłek, delikatnie skleić ciasto na krawędziach. Po nakłuwać wierzch widelcem, posmarować łyżką mleka i wstawić do piekarnika na 50-60 minut. Przed podaniem dokładnie ostudzić. Smacznego!
Włożyć do tortownicy z podpieczony ciastem. Wygładzić powierzchnię.
Pozostałą część ciasta rozwałkować na okrąg (ja najczęściej kładę ciasto między 2 kawałki folii spożywczej i w ten sposób wałkuję), ułożyć na wierzchu jabłek, delikatnie skleić ciasto na krawędziach. Po nakłuwać wierzch widelcem, posmarować łyżką mleka i wstawić do piekarnika na 50-60 minut. Przed podaniem dokładnie ostudzić. Smacznego!
Źródło: Szarlotka
cudownie wygląda. ja wciąż czekam na moje papierówki :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ! U mnie już papierówki się końzcą :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka z amaretto? Biore w ciemno!
OdpowiedzUsuńNa pewno była bardzo pyszna! Piekłam już muffinki z papierówek...
OdpowiedzUsuńPapierówki to moje ulubione jabłka, szkoda, że są tak krótko. Ta szarlotka musi być pyszna :D
OdpowiedzUsuńNa pewno będzie smakowała :-)
OdpowiedzUsuńwspaniala szarlotka:-) pysznosci:-)
OdpowiedzUsuńnie przepuszczę takiej okazji!
OdpowiedzUsuńwpraszam się na kawę ;]
mniam mniam...
OdpowiedzUsuńSuper :) Sam juz upieklem 2 blachy szarlotek z domowych papierowek :P
OdpowiedzUsuńPycha,pycha ,pycha!
Karmel-itka: Zapraszam na kawkę zapraszam :):)
OdpowiedzUsuńMmmm, właśnie oczami wyobraźni poczułam jej smak,na gorąco z lodami waniliowymi.
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :))
To jedna z najpiękniejszych szarlotek jakie widziałam, wspaniała. Gratulacje za wybór tradycyjnego przepisu i potraktowanie go niebanalnie:-)
OdpowiedzUsuńJa tą pierwszą szarlotkę mam jeszcze przed sobą. Już się nie mogę doczekać. Twoja wygląda ślicznie.
OdpowiedzUsuńTwoja szarlotka wygląda przepysznie, porywam kawałek do kawki ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)