Strony

poniedziałek, 8 sierpnia 2011

SZARLOTKA Z PIERWSZYCH PAPIERÓWEK


"Jutro wybieram się do znajomej, zastanawiałam się długo co jej upiec.. :) Brat przyniósł słodkie, pyszne papierówki. Wykorzystałam je do pysznej kruchej szarlotki. 
Z dodatkiem likieru amaretto, cynamonu i cukru waniliowego musi być pyszna ! :)
Mam nadzieję, że będzie smakować...."

Składniki:
  • 200 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 380 g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g cukru
  • cukier z prawdziwą wanilią (użyłam cukru waniliowego)
  • szczypta soli

Nadzienie:
  • 700 g jabłek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 80 g zmielonych ciasteczek (najchętniej używam twardych amaretti)
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu ciasta

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 200 st C.Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem. Dodać żółtka, cukier z wanilią i sól. Zagnieść gładkie ciasto, które podzielić na 2 części - jedna powinna być o ok. 1/3 większa od drugiej.Większą częścią wylepić spód i boki tortownicy o średnicy 22-24 cm. Po nakłuwać widelcem i wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut.Mniejszą część ciasta zawinąć w folię i schłodzić.
Jabłka pokrojone w plasterki połączyć z cytryną, cynamonem, goździkami, cukrem i ciasteczkami.
Włożyć do tortownicy z podpieczony ciastem. Wygładzić powierzchnię.
Pozostałą część ciasta rozwałkować na okrąg (ja najczęściej kładę ciasto między 2 kawałki folii spożywczej i w ten sposób wałkuję), ułożyć na wierzchu jabłek, delikatnie skleić ciasto na krawędziach. Po nakłuwać wierzch widelcem, posmarować łyżką mleka i wstawić do piekarnika na 50-60 minut. Przed podaniem dokładnie ostudzić. Smacznego! 

Źródło: Szarlotka

16 komentarzy:

  1. cudownie wygląda. ja wciąż czekam na moje papierówki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda ! U mnie już papierówki się końzcą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotka z amaretto? Biore w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno była bardzo pyszna! Piekłam już muffinki z papierówek...

    OdpowiedzUsuń
  5. Papierówki to moje ulubione jabłka, szkoda, że są tak krótko. Ta szarlotka musi być pyszna :D

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniala szarlotka:-) pysznosci:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie przepuszczę takiej okazji!
    wpraszam się na kawę ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. Super :) Sam juz upieklem 2 blachy szarlotek z domowych papierowek :P
    Pycha,pycha ,pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Karmel-itka: Zapraszam na kawkę zapraszam :):)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmm, właśnie oczami wyobraźni poczułam jej smak,na gorąco z lodami waniliowymi.
    Apetycznie wygląda :))

    OdpowiedzUsuń
  11. To jedna z najpiękniejszych szarlotek jakie widziałam, wspaniała. Gratulacje za wybór tradycyjnego przepisu i potraktowanie go niebanalnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja tą pierwszą szarlotkę mam jeszcze przed sobą. Już się nie mogę doczekać. Twoja wygląda ślicznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Twoja szarlotka wygląda przepysznie, porywam kawałek do kawki ...

    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń