Strony

niedziela, 7 sierpnia 2011

DRESDNER EIERSCHECKE


"Drezno to  miasto we wschodnich Niemczech na Pogórzu Zachodniosudeckim, położone nad Łabą, stolica kraju związkowego Saksonia. Miejscowym specjałem miasta jest Eierschecke (trzywarstwowe ciasto z serem i warstwą budyniową).
Ciasto w smaku przypomina nasz tradycyjny sernik :) Jest kremowy, delikatny.
Wszystkim bardzo smakowało, wczoraj go upiekłam, a dziś zostały tylko 3 kawałki... :D.

Polecam ! " 

Składniki na ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 125 ml mleka (letniego)
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie Serowe:
  • 750 g zmielonego twarogu
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 30g cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu w proszku (smak: waniliowy bez cukru)

Nadzienie Budyniowe:
  • 1 opakowanie budyniu w proszku (smak: śmietankowy bez cukru)
  • 375 ml mleka
  • 5 jajek (z podziałem na żółtka i białka)
  • 150 g cukru (ja dałam 100g cukru)
  • 150 g masła
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • płatki migdałów

Wykonanie:
Do pokruszonych drożdży dodać 1 łyżkę cukru, 1/4 szklanki letniego mleka. Delikatnie wymieszać widelcem do rozpuszczenia drożdży. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Po 20 minutach dodać pozostałe składniki na ciasto i ugniatać. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne należy dodać trochę więcej mąki. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie serowe. Ubić ser, jajka cukier i budyń na gładką masę. Odstawić
Nadzienie Budyniowe: Wymieszać budyń z 1/2 szklanki mleka. Resztę zagotować z cukrem. Wymieszany budyń dodać do gotującego się mleka z cukrem. Do gotowego budyniu dodać masło, całość dokładnie wymieszać. Kiedy budyń lekko przestygnie dodać żółtka, dokładnie zmiksować. W osobnym garnku ubić pianę z białek. Ubitą pianę dodać do budyniu wymieszanego z żółtkami.
Przygotować formę o wymiarach: 26x37 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia Ciasto rozwałkować i włożyć na blaszkę. Następnie wylać gotową masę serową, a potem budyniową. Posypać płatkami migdałów. Piec w 200 stopniach przez 40 minut (ja piekłam 20 minut dłużej). Jeśli górna część ciasta zacznie się przypalać należy przykryć folią aluminiową.
Źródło: Dresdner Eierschecke

17 komentarzy:

  1. Szkoda, że wcześniej nie wiedziałam, że Drezno ma taką słodką specjalność, bo byłam w tym mieście kilka razy, ale nie miałam okazji spróbować tego wypieku - sama go tam nie wypatrzyłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto na pewno byłoby jednym z moich ulubionych :-) Bardzo takie lubię, a połączenie budyniu i sera - po prostu super :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. to ciasto jest przecudowne, jadłam będąc w Dreźnie u koleżanki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciasto, musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie znałam tego ciasta, bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam serniki, muszę koniecznie przepis wypróbować.
    Szkoda, że w Dreźnie go nie wypatrzyłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. podoba mi sie i juz spisalam przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mi też by zasmakował i to bardzo! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam ten sernik! Mój pierwszy sernik w życiu! Powiem, że zaskoczyłam wszystkich! Urósł niesamowicie a i nie zrobił się zakalec! Wszystkim bardzo smakował w 2 dni i było po serniku! Polecam ten przepis jeśli będzie go wykonywać jak podaje autorka na pewno wam wyjdzie! Jestem bardzo zadowolona bo miałam obawy czy mi wyjdzie:) Sernik jest przepyszny! Polecam wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam ten sernik! Mój pierwszy sernik w życiu udał się! Jestem zadowolona :D Przepis naprawdę godny polecenia! Był pyszny w 2 dni znikł:)

    OdpowiedzUsuń
  11. kobiecewariacje: Bardzo się cieszymy,że sernik smakował :) Jest to jeden z naszych ulubionych ciast :) Pozdrawiamy :*

    OdpowiedzUsuń
  12. moja pierwsza porażka w długiej historii "ciastowej" :/ z niezrozumiałych dla mnie przyczyn całość masy budyniowej znalazła się pod ciastem... nie wiem jak i dlaczego - spód rozłożony był dokładnie, ser również :/

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam;-)ja zawsze kupuję podobne ciasto u Kandulskiego tylko,że tam na warstwie budyniowej są maliny i na nich kruszonka a reszta bez zmian i ciasto jest przepyszne i własnie trafiłam u Pani na podobny przepis i mam pytanie co do masła w budyniu... a czy można go pominąć?

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy: Witamy :) Wydaje nam się, że masło można pominąć, co najwyżej budyń będzie bardziej zwarty na cieście :)

    OdpowiedzUsuń