"Drezno to miasto we wschodnich Niemczech na Pogórzu Zachodniosudeckim, położone nad Łabą, stolica kraju związkowego Saksonia. Miejscowym specjałem miasta jest Eierschecke (trzywarstwowe ciasto z serem i warstwą budyniową).
Ciasto w smaku przypomina nasz tradycyjny sernik :) Jest kremowy, delikatny.
Wszystkim bardzo smakowało, wczoraj go upiekłam, a dziś zostały tylko 3 kawałki... :D.
Polecam ! "
Wszystkim bardzo smakowało, wczoraj go upiekłam, a dziś zostały tylko 3 kawałki... :D.
Polecam ! "
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 125 ml mleka (letniego)
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie Serowe:
- 750 g zmielonego twarogu
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 30g cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu w proszku (smak: waniliowy bez cukru)
Nadzienie Budyniowe:
- 1 opakowanie budyniu w proszku (smak: śmietankowy bez cukru)
- 375 ml mleka
- 5 jajek (z podziałem na żółtka i białka)
- 150 g cukru (ja dałam 100g cukru)
- 150 g masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- płatki migdałów
Wykonanie:
Do pokruszonych drożdży dodać 1 łyżkę cukru, 1/4 szklanki letniego mleka. Delikatnie wymieszać widelcem do rozpuszczenia drożdży. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Po 20 minutach dodać pozostałe składniki na ciasto i ugniatać. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne należy dodać trochę więcej mąki. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie serowe. Ubić ser, jajka cukier i budyń na gładką masę. Odstawić
Nadzienie Budyniowe: Wymieszać budyń z 1/2 szklanki mleka. Resztę zagotować z cukrem. Wymieszany budyń dodać do gotującego się mleka z cukrem. Do gotowego budyniu dodać masło, całość dokładnie wymieszać. Kiedy budyń lekko przestygnie dodać żółtka, dokładnie zmiksować. W osobnym garnku ubić pianę z białek. Ubitą pianę dodać do budyniu wymieszanego z żółtkami.
Przygotować formę o wymiarach: 26x37 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia Ciasto rozwałkować i włożyć na blaszkę. Następnie wylać gotową masę serową, a potem budyniową. Posypać płatkami migdałów. Piec w 200 stopniach przez 40 minut (ja piekłam 20 minut dłużej). Jeśli górna część ciasta zacznie się przypalać należy przykryć folią aluminiową.
Źródło: Dresdner Eierschecke
Po 20 minutach dodać pozostałe składniki na ciasto i ugniatać. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne należy dodać trochę więcej mąki. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie serowe. Ubić ser, jajka cukier i budyń na gładką masę. Odstawić
Nadzienie Budyniowe: Wymieszać budyń z 1/2 szklanki mleka. Resztę zagotować z cukrem. Wymieszany budyń dodać do gotującego się mleka z cukrem. Do gotowego budyniu dodać masło, całość dokładnie wymieszać. Kiedy budyń lekko przestygnie dodać żółtka, dokładnie zmiksować. W osobnym garnku ubić pianę z białek. Ubitą pianę dodać do budyniu wymieszanego z żółtkami.
Przygotować formę o wymiarach: 26x37 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia Ciasto rozwałkować i włożyć na blaszkę. Następnie wylać gotową masę serową, a potem budyniową. Posypać płatkami migdałów. Piec w 200 stopniach przez 40 minut (ja piekłam 20 minut dłużej). Jeśli górna część ciasta zacznie się przypalać należy przykryć folią aluminiową.
Szkoda, że wcześniej nie wiedziałam, że Drezno ma taką słodką specjalność, bo byłam w tym mieście kilka razy, ale nie miałam okazji spróbować tego wypieku - sama go tam nie wypatrzyłam.
OdpowiedzUsuńTo ciasto na pewno byłoby jednym z moich ulubionych :-) Bardzo takie lubię, a połączenie budyniu i sera - po prostu super :-)
OdpowiedzUsuńto ciasto jest przecudowne, jadłam będąc w Dreźnie u koleżanki :)
OdpowiedzUsuńo rety, ależ cudowne ciastka!
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńNie znałam tego ciasta, bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, muszę koniecznie przepis wypróbować.
OdpowiedzUsuńSzkoda, że w Dreźnie go nie wypatrzyłam.
podoba mi sie i juz spisalam przepis:-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ...
OdpowiedzUsuńMi też by zasmakował i to bardzo! :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam ten sernik! Mój pierwszy sernik w życiu! Powiem, że zaskoczyłam wszystkich! Urósł niesamowicie a i nie zrobił się zakalec! Wszystkim bardzo smakował w 2 dni i było po serniku! Polecam ten przepis jeśli będzie go wykonywać jak podaje autorka na pewno wam wyjdzie! Jestem bardzo zadowolona bo miałam obawy czy mi wyjdzie:) Sernik jest przepyszny! Polecam wypróbować:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam ten sernik! Mój pierwszy sernik w życiu udał się! Jestem zadowolona :D Przepis naprawdę godny polecenia! Był pyszny w 2 dni znikł:)
OdpowiedzUsuńkobiecewariacje: Bardzo się cieszymy,że sernik smakował :) Jest to jeden z naszych ulubionych ciast :) Pozdrawiamy :*
OdpowiedzUsuńFantastyczne to ciasto!
OdpowiedzUsuńmoja pierwsza porażka w długiej historii "ciastowej" :/ z niezrozumiałych dla mnie przyczyn całość masy budyniowej znalazła się pod ciastem... nie wiem jak i dlaczego - spód rozłożony był dokładnie, ser również :/
OdpowiedzUsuńWitam;-)ja zawsze kupuję podobne ciasto u Kandulskiego tylko,że tam na warstwie budyniowej są maliny i na nich kruszonka a reszta bez zmian i ciasto jest przepyszne i własnie trafiłam u Pani na podobny przepis i mam pytanie co do masła w budyniu... a czy można go pominąć?
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Witamy :) Wydaje nam się, że masło można pominąć, co najwyżej budyń będzie bardziej zwarty na cieście :)
OdpowiedzUsuń