Strony

poniedziałek, 12 września 2011

SERNIK WANILIOWY Z WIŚNIAMI


"Od tygodnia miałam ochotę na sernik. Poprosiłam mamę, aby przyniosła "swojski" ser :).
Miałam również zamrożone wiśnie, które wykorzystałam do sernika. 

Ciasto na spodzie sernika jest bardzo cienkie (nie lubię zbyt grubego spodu), jeśli wolicie grubszy spód należy zrobić go z dwóch porcji.
Sernik jest delikatny, nie jest zbyt słodki (więc możecie dodać więcej cukru i miodu), jak dla mnie jest pyszny. 
Nie mam takiego ciasta z serem, które by mi nie smakował0 :P. Dodatek wiśni i polewy idealnie komponuje się z serem. Polecam !"

Spód:
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki 
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kremówki
  • 60 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru

Warstwa Wiśniowa:
  • 200g wypestkowanych wiśni
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody

Masa Serowa:
  • 700g zmielonego twarogu
  • 1 1/2 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 3 jajka
  • laska wanilii
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki golden syropu (możecie użyć miodu)

Polewa:
  • 1 opakowanie jogurtu greckiego (400g)
  • 5 łyżek gęstej śmietany 12  %
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Spód: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na blacie posypanym mąką lub między dwoma foliami spożywczymi. Do przygotowanej tortownicy o średnicy 26 cm przenosimy ciasto na wałku i wyklejamy dokładnie formę. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć i przestudzić.

Warstwa Wiśniowa: Wiśnie (ja użyłam mrożonych) przełożyć do rondelka i postawić na małym ogniu. Kiedy owoce puszczą sok dodać cukier. W szklance rozpuścić łyżkę mąki ziemniaczanej w 3 łyżkach wody. Wlać do wiśni i zrobić kisiel. Ostudzić i wyłożyć na podpieczony spód.

Masa Serowa: Laskę wanilii przeciąć na pół, nożem wyskrobać nasiona. Ser przełożyć do miski, dodać mleko skondensowane, jajka, cukier, ziarenka wanilii, całość  zmiksować. Następnie dodać golden syrop i mąkę.
Gotową masę serową (jest dość rzadka) wylać na wiśnie.
Pieczemy w kąpieli wodnej (uwaga: jeśli nie macie szczelnej formy, najlepiej tortownicę położyć na mniejszą blaszkę, a potem do większej blachy nalać wody, aby woda nie wsiąknęła do tortownicy i nie namoczyła spodu sernika)  w temp. 180 stopni przez ok. 1h 15 min.

Polewa: Wymieszać jogurt ze śmietaną i cukrem.

Upieczony sernik wyjąć delikatnie z piekarnika i wyłożyć na wierzch polewę. Rozsmarować i ponownie wstawić do piekarnika (bez kąpieli wodnej) na 15-20 min.
Sernik dobrze wystudzić i wstawić do lodówki na 6-8 godzin.

Źródło: Sernik (z moimi zmianami)

11 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje. Uwielbiam serniki. Ten wygląda bardzo kusząco! I ten smak przełamany wiśniami...pycha!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. ach, jak musi cudownie smakowac:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny sernik:-) Też jestem ich miłośniczką :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Połączenie sernika z wiśniami bardzo mi się podoba. Z przyjemnością zjadłabym kawałek. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To musi być obłędny smak! Pyszne połączenie :) Wiśnie idealnie pasują do sernika!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyobrazam sobie ten smak - i slinka mi cieknie. Alez to musialo byc pyszne! Taka polewe juz kiedys robilam, wiec wiem, ze smakuje oblednie. I tez wole cienki spod.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej, aż mi w brzuchu zaburczało na jego widok! ;D Kocham wszelkie serniki, a te z owocami szczególnie. Piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudo! Cieszy oko i zapewne podniebienie :) Zapraszam przy okazji do konkursu z Amicą. Po szczegóły zapraszam tutaj http://wypiekizpasja.blox.pl/2011/09/Start-III-etapu-konkursu-z-Amica-Deser.html

    OdpowiedzUsuń
  9. W przepisie nie ma podane ile cukru dodać do masy serowej !!! Sernik wygląda przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy: Zamiast cukru do masy serowej dodałam golden syrop!! :)

    OdpowiedzUsuń