Strony

niedziela, 13 listopada 2011

CIASTO KAPITAŃSKIE


"Racji tego, że ja nie miałam zbyt dużo czasu na upieczenie czegoś słodkiego na weekend. Pałeczkę przejęła moja mama :). Upiekła ciasto z przepisów siostry Anastazji. Byłam w szoku kiedy zobaczyłam tak wysokie ciasto! Ogólnie ciasto wszystkim smakowało. Mamusia spisała się na medal! :D"

Justin

Składniki: 
Ciasto Orzechowe:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 szklanka krojonych orzechów
  • 1/2 szklanki oleju
  • 6 średnich jabłek
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
 Ciasto Kokosowe:
  • 5 białek
  • 150g cukru kryształu
  • 150g wiórek kokosowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 150g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • sok z 2 cytryny
 
Biszkopt Jasny:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
  • 250g masła
  • 5 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • 3-4 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki mielonych orzechów
  • 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
Wykonanie:

Ciasto Orzechowe: Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem. Po 10min dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Ciasto rozłożyć do dwóch foremek.
Ciasto Kokosowe: Białka ubić z cukrem, delikatnie wmieszać proszek do pieczenia z kokosem. Układać łyżką kupkami na wierzch ciasta orzechowego.
Ciasto: Utrzeć margarynę z cukrem. Dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny.Na końcu delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę. Ciastem wypełnić luki powstałe po nałożeniu ciasta kokosowego. Upiec.
Biszkopt Jasny: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. piec w temp.160−180st. ok.30−40min.
Masa: W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka z mąką. Pozostałe mleko zagotować, wlewając cienkim strumieniem roztrzepane żółtka z mąką. Ugotować budyń. Masło utrzeć i połączyć z wystudzonym budyniem, orzechami, przestudzonym naparem kawy. Do smaku można dodać kieliszek rumu.
Przełożenie Ciasta:
Ciasto orzechowe
−połowa masy
−biszkopt jasny
−połowa masy
−ciasto orzechowe
−polać polewą

14 komentarzy:

  1. Pracochłonne, ale efekt zdumiewający

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajne ciasto:) Tylko nie wiem, czy by mi się chciało robić tyle warstw;) Tak czy inaczej- cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ciasta s. Anastazji, sama często korzystam z jej receptur :) A ciacho wygląda kapitalnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. O jaaaaa! Ale kolos. Pewnie można byłoby nim połowę pułku :) Robi wrażenie! Ciasto musiało na pewno pochłonąć mnóstwo czasu i energii, ale efekt jest niesamowity. Pogratuluj mamie wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niesomowite ciasto, do jedna z rzeczy, która sprawia, że chce się wrócić do Polski, by spóbować najwspanialszych wypieków, zwłaszcza naszej mamy...:* Buziaczki dla niej i Ciebie siostrzyczko, muszę w końcu ja coś tutaj opublikować!:*

    OdpowiedzUsuń
  6. wow! ale wieżowiec, pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda niesamowicie sycąco i bogato!
    Jak tylko odnajdę więcej czasu to z pewnością wypróbuje! :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda cudnie i sądząc po składnikach, jest pyszne. Mam nadzieję, że znajdę na tyle czasu aby zająć się ty przepisem jeszcze w tym roku. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. super, że takie wysokie - więcej dobrego do jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam i zapraszam Cię na mojego bloga po wyróżnienie http://oliwkawczekoladzie.blogspot.com/2011/11/wyroznienie-dla-mojego-bloga.html
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O kurcze! Ja myślałam, że tu trzeba tyle warstw piec a tu 2 placki :) Bardzo ciekawe. Może się skuszę na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rany, kusi... ale te 20 jajek przeraża ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pytanie - bo się zbieram w sobie do jutrzejszych świątecznych wypieków i kapitańskie jest na liście ;) Jaka polewa? Bo z tego co widzę to raczej nie czekoladowa na zdjęciu. Nie chciałabym jednym głupim ruchem przekreślić całego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  14. guga: W przepisie siostry Anastazji była polewa czekoladowa można ją zrobić z czekolady lub z kakao i margaryną. My nie robiłyśmy polewy tylko zostawiłyśmy na wierzch ciasta trochę masy :)

    OdpowiedzUsuń