Strony

sobota, 9 czerwca 2012

BABECZKI CZEKOLADOWE NA KWAŚNEJ ŚMIETANIE Z TRUSKAWKAMI


 "Pierwszy dzień Euro już za nami.... mecz Polaków też... :). Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu oj było kibicowanie, szczególnie mężczyzn :D. 
Na osłodę zrobiłam z pozostałego kremu truskawkowego babeczki. 
Wyszły rewelacyjne! Nic dodać nic ująć :)"

Składniki na 8 babeczek:
  • 100g mąki pszennej
  • 50g masła
  • 3 łyżki kakao w proszku
  • 30g cukru
  • 1 jajko
Nadzienie
  • 1duże jajko
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
dodatkowo:
  • 4 kostki czekolady gorzkiej startej na tarce o grubych oczkach
1/2 musu truskawkowego z tego przepisu

Wykonanie:

Nadzienie: Wszystkie składniki na krem zmiksować do gładkości.
Ciasto kruche: Mąkę wsypać na stolnicę, dodać kakao, cukier i schłodzone masło - dokładnie posiekać nożem na "kaszę". Dodać całe jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w przezroczystą folię i wstawić na 30 minut do lodówki. 
Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy, wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wykrawamy 8 kółek na spód i 8 pasków o takiej długości, by stworzyć boki babeczek. Foremki do muffinek wypełniamy ciastem i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 10 minut, wyjmujemy z piekarnika i nakładamy nadzienie z kwaśnej śmietany. Pieczemy ok 15 minut. Wierzch budyniu powinien być miękki po upieczeniu, lecz nie może pozostać płynny, zwłaszcza po środku (w razie czego pieczenie przedłużyć o kolejnych kilka minut. Budyń w trakcie pieczenia może wyrosnąć, ale bez obaw po wyjęciu opadnie :) ). Wyjąć, odstawić do wystygnięcia. Następnie babeczki posypać wiórkami gorzkiej czekolady i nałożyć krem truskawkowy. Gotowe babeczki włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

5 komentarzy: