"Pierwszy dzień Euro już za nami.... mecz Polaków też... :). Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu oj było kibicowanie, szczególnie mężczyzn :D.
Na osłodę zrobiłam z pozostałego kremu truskawkowego babeczki.
Wyszły rewelacyjne! Nic dodać nic ująć :)"
Składniki na 8 babeczek:
- 100g mąki pszennej
- 50g masła
- 3 łyżki kakao w proszku
- 30g cukru
- 1 jajko
- 1duże jajko
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 50 g cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
dodatkowo:
- 4 kostki czekolady gorzkiej startej na tarce o grubych oczkach
1/2 musu truskawkowego z tego przepisu
Ciasto kruche:
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać kakao, cukier i schłodzone masło - dokładnie
posiekać nożem na "kaszę". Dodać całe jajko i szybko zagnieść ciasto.
Zawinąć w przezroczystą folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy, wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wykrawamy 8 kółek na spód i 8 pasków o takiej długości, by stworzyć boki babeczek. Foremki do muffinek wypełniamy ciastem i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 10 minut, wyjmujemy z piekarnika i nakładamy nadzienie z kwaśnej śmietany. Pieczemy ok 15 minut. Wierzch budyniu powinien być miękki po upieczeniu, lecz nie może pozostać płynny, zwłaszcza po środku (w razie czego pieczenie przedłużyć o kolejnych kilka minut. Budyń w trakcie pieczenia może wyrosnąć, ale bez obaw po wyjęciu opadnie :) ). Wyjąć, odstawić do wystygnięcia. Następnie babeczki posypać wiórkami gorzkiej czekolady i nałożyć krem truskawkowy. Gotowe babeczki włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy, wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wykrawamy 8 kółek na spód i 8 pasków o takiej długości, by stworzyć boki babeczek. Foremki do muffinek wypełniamy ciastem i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 10 minut, wyjmujemy z piekarnika i nakładamy nadzienie z kwaśnej śmietany. Pieczemy ok 15 minut. Wierzch budyniu powinien być miękki po upieczeniu, lecz nie może pozostać płynny, zwłaszcza po środku (w razie czego pieczenie przedłużyć o kolejnych kilka minut. Budyń w trakcie pieczenia może wyrosnąć, ale bez obaw po wyjęciu opadnie :) ). Wyjąć, odstawić do wystygnięcia. Następnie babeczki posypać wiórkami gorzkiej czekolady i nałożyć krem truskawkowy. Gotowe babeczki włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Piękne te babeczki :)
OdpowiedzUsuńbardzo zachęcające :)
OdpowiedzUsuńmałe słodkie śliczności
OdpowiedzUsuńsuper wyglądają te babeczki :) bardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńJakie bogate! wyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuń