"Dawno nie było nowego przepisu, ponieważ jak wiecie teraz jest czas egzaminów i zaliczeń na uczelni... Można powiedzieć, że wszystko jak narazie idzie po mojej myśli, jednak jeszcze wiele przede mną :).
Jako formę odpoczynku od książek wybrałam pieczenie tortu dla mamy z okazji urodzin. Przepis powstał spontanicznie. Z racji tego, że mamy sezon truskawkowy wykorzystałam oczywiście truskawki :).
Bardzo szybko robiłam zdjęcia, bo domownicy nie mogli się doczekać kiedy spróbują ciasto. Tak bardzo im zasmakowało, że zjedli połowę ! :P :) Wypiek uważam, za bardzo udany !! :). Gorąco Polecam !"
Justin
Składniki na tortownicę o średnicy 20cm:
Ciasto czekoladowe:
- 65g mąki pszennej
- 10g kakao w proszku
- 1/8 łyżeczki sody
- 50g cukru
- 40 ml wody letniej
- 2 łyżeczki oleju
- 1 jajko
- 30 ml mleka
- 50g masła
- 50g gorzkiej czekolady
Mus z białej czekolady:
- 100g białej czekolady
- 1 1/2 szklanki śmietany 30%
- 4 łyżki wiórek kokosu
- 1 łyżka żelatyny w proszku
Mus truskawkowy:
- 400g truskawek
- 3 żółtka
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 350 ml śmietany 30%
- 2 łyżki żelatyny w proszku
- 1/6 szklanki mąki kukurydzianej
Dodatkowo:
Kilka truskawek na górę tortu.
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wymieszać w
misce. W drugiej misce połączyć wodę, olej, jajka i maślankę (lub
mleko). Masło rozpuścić z czekoladą i wlać do suchych składników. Stale
mieszając dodawać powoli składniki mokre. Gdy się dobrze połączą wlać
ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
przez ok. 1 godzinę w 160 st. C. Blaszkę z upieczonym ciastem wyjąć z
piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Mus z białej czekolady: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę zalać odrobinką gorącej wody i wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem. Do całości dodajemy schłodzoną czekoladę i żelatynę cały czas miksując. Na koniec dodajemy wiórki kokosu. Na spód ciasta rozsmarowujemy mus i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
Mus truskawkowy: Truskawki wsypać do garnka i gotować na małym ogniu przez 5-8 minut. Mieszając co pewien czas, aby truskawki się nie przypaliły.
W
misce wymieszać mąkę, cukier sok z cytryny. Dodać żółtka,
zmiksować. Następnie powoli wlewać lekko ciepłe truskawki. Całość
zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia
na ok 30 minut.
Do ubitej śmietany wlewamy maleńkim strumieniem żelatynę rozpuszczoną wcześniej w gorącej wodzie. dodajemy gotowy krem. Delikatnie wymieszać. Włożyć do lodówki na ok. godzinę, aż masa stężeje.
Do ubitej śmietany wlewamy maleńkim strumieniem żelatynę rozpuszczoną wcześniej w gorącej wodzie. dodajemy gotowy krem. Delikatnie wymieszać. Włożyć do lodówki na ok. godzinę, aż masa stężeje.
Następnie na mus z białej czekolady układamy całe truskawki w odstępach. W wolne miejsca między truskawkami wyciskamy przez rękaw cukierniczy krem z truskawek.
Wygląda ślicznie! Pyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńmniam:)
OdpowiedzUsuńzgrzeszyłabym za taki kawałek tortu!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana :)
www.gastronomygo.blogspot.com
oblednie pysznie wyglada:)
OdpowiedzUsuńwygląda tak nieziemsko!
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto, bardzo apetycznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Mam smaka. Wygląda super i na pewno tak samo smakuje.
OdpowiedzUsuńPiękne! Zaraz bede testować;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
ja chyba ślepa jestem.. gdzie w przepisie na mus truskawkowy jest mąka, którą trzeba wymieszać z sokiem cytrynowy i żółtkami?
OdpowiedzUsuńchciałam na dzisiaj babeczki zrobić i jestem.. tam gdzie bym nie chciała być ):
marta: bardzo przepraszamy za pomyłkę :) Mąka już jest dodana do przepisu :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ślicznie (:
OdpowiedzUsuńRozmiar blachy ? tzn tortownicy ?
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Tortownica o wymiarze 20cm A tak na przyszłość rozmiar tortownicy podany jest w przepisie prosimy uważnie czytać :):)
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Tortownica o wymiarze 20cm A tak na przyszłość rozmiar tortownicy podany jest w przepisie prosimy uważnie czytać :):)
OdpowiedzUsuńFantastyczny!
OdpowiedzUsuń