Strony

czwartek, 7 czerwca 2012

TORT Z MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY, Z KOKOSEM I TRUSKAWKAMI


"Dawno nie było nowego przepisu, ponieważ jak wiecie teraz jest czas egzaminów i zaliczeń na uczelni... Można powiedzieć, że wszystko jak narazie idzie po mojej myśli, jednak jeszcze wiele przede mną :). 
Jako formę odpoczynku od książek wybrałam pieczenie tortu dla mamy z okazji urodzin. Przepis powstał spontanicznie. Z racji tego, że mamy sezon truskawkowy wykorzystałam oczywiście truskawki :).

Bardzo szybko robiłam zdjęcia, bo domownicy nie mogli się doczekać kiedy spróbują ciasto. Tak bardzo im zasmakowało, że zjedli połowę ! :P :) Wypiek uważam, za bardzo udany !! :). Gorąco Polecam !"

Justin

Składniki na tortownicę o średnicy 20cm:

Ciasto czekoladowe:
  • 65g mąki pszennej
  • 10g kakao w proszku
  • 1/8 łyżeczki sody
  • 50g cukru
  • 40 ml wody letniej
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 jajko
  • 30 ml mleka
  • 50g masła
  • 50g gorzkiej czekolady

Mus z białej czekolady:
  • 100g białej czekolady
  • 1 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 4 łyżki wiórek kokosu
  • 1 łyżka żelatyny w proszku

Mus truskawkowy:
  • 400g truskawek
  • 3 żółtka
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 350 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki żelatyny w proszku 
  • 1/6 szklanki mąki kukurydzianej

Dodatkowo:
Kilka truskawek na górę tortu.

Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. W drugiej misce połączyć wodę, olej, jajka i maślankę (lub mleko). Masło rozpuścić z czekoladą i wlać do suchych składników. Stale mieszając dodawać powoli składniki mokre. Gdy się dobrze połączą wlać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 1 godzinę w 160 st. C. Blaszkę z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Mus z białej czekolady: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę zalać odrobinką gorącej wody i wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem. Do całości dodajemy schłodzoną czekoladę i żelatynę cały czas miksując. Na koniec dodajemy wiórki kokosu. Na spód ciasta rozsmarowujemy mus i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
Mus truskawkowy: Truskawki wsypać do garnka i gotować na małym ogniu przez 5-8 minut. Mieszając co pewien czas, aby truskawki się nie przypaliły.
W misce wymieszać mąkę, cukier sok z cytryny. Dodać żółtka, zmiksować. Następnie powoli wlewać lekko ciepłe truskawki. Całość zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia na ok 30 minut.
Do ubitej śmietany wlewamy maleńkim strumieniem żelatynę rozpuszczoną wcześniej w gorącej wodzie. dodajemy gotowy krem. Delikatnie wymieszać. Włożyć do lodówki na ok. godzinę, aż masa stężeje.
Następnie na mus z białej czekolady układamy całe truskawki w odstępach. W wolne miejsca między truskawkami wyciskamy przez rękaw cukierniczy krem z truskawek.

(Kremu mi troszkę zostało więc upiekłam dodatkowo kruche babeczki, które niebawem będą na blogu :P)

15 komentarzy:

  1. zgrzeszyłabym za taki kawałek tortu!
    pozdrawiam,
    Szana :)
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. oblednie pysznie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne ciasto, bardzo apetycznie się prezentuje:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam smaka. Wygląda super i na pewno tak samo smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne! Zaraz bede testować;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. ja chyba ślepa jestem.. gdzie w przepisie na mus truskawkowy jest mąka, którą trzeba wymieszać z sokiem cytrynowy i żółtkami?
    chciałam na dzisiaj babeczki zrobić i jestem.. tam gdzie bym nie chciała być ):

    OdpowiedzUsuń
  7. marta: bardzo przepraszamy za pomyłkę :) Mąka już jest dodana do przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. dziękuję ślicznie (:

    OdpowiedzUsuń
  9. Rozmiar blachy ? tzn tortownicy ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy: Tortownica o wymiarze 20cm A tak na przyszłość rozmiar tortownicy podany jest w przepisie prosimy uważnie czytać :):)

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy: Tortownica o wymiarze 20cm A tak na przyszłość rozmiar tortownicy podany jest w przepisie prosimy uważnie czytać :):)

    OdpowiedzUsuń