poniedziałek, 20 grudnia 2010

BETLEJEMSKIE CIASTECZKA


"Ciasteczka, które dziś Wam proponujemy wykonała nasza mama. Są kruche ze słodziutką bezą, którą można  posypać orzechami lub kokosem. Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji:)"

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • olejek śmietankowy
oraz
  • 2 białka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • wanilia

Ciasto:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce  ok.: 1h.

Pianka:
Ubić białka z cukrem na pianę.
 
Wykonanie ciasteczek:
Schłodzone ciasto rozwałkować. Wykrawać foremką ciasteczka, wierzch każdego posmarować pianką (my używałyśmy rękawa cukierniczego), posypać orzechami bądź wiórkami kokosowymi. Piec około 20-25 minut w temp. 180 stopni.

8 komentarzy:

Majana pisze...

Piękne te ciasteczka są!:))

asieja pisze...

pyszne do schrupania.

Anonimowy pisze...

Ta beza musi cudownie chrupać...

Karolina pisze...

Piękne ciasteczka:) Zjadłabym wszystkie :P

Kaczucha pisze...

Mniam!!

Kaś pisze...

też je zrobiłam :) ciasteczka z książki siostry Anastazji wychodzą bezbłędne, już przymierzam się do kolejnych :)
pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt

Anonimowy pisze...

Beza mi nie wychodzi-pod nią robi się ciasto surowe

Justin&Dorothy pisze...

Anonimowy: Widocznie były niedopieczone